Πλάνο 6μήνου αναζητά η κυβέρνηση

Το πλάνο του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης  συζητούν Σαμαράς – Βενιζέλος και Κουβέλης απόψε στο Μαξίμου για το επόμενο εξάμηνο. Ο ανασχηματισμός είναι στα πλάνα του κ Σαμαρά για μετά την Πρωτοχρονιά αλλά πλέον πολλοί υποστηρίζουν ότι λόγω της πίεσης που υπάρχει σε καθημερινή βάση από την τρόικα και των δράσεων που πρέπει να προχωρήσουν έως τον Μάρτιο μπορεί και να αναβληθεί.

Η εκταμίευση της δόσης απομακρύνει το grexit και πλέον οι κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να συμφωνήσουν σε νέα βάση για τη δράση της κυβέρνησης με ύψιστη προτεραιότητα  την υλοποίηση των δεσμεύσεων ώστε να μην απαιτηθούν επιπλέον μέτρα. "Δεν υπάρχει περιθώριο στην κοινωνία ούτε για ένα ευρώ επιπλέον και αν από δικές μας παραλείψεις ή καθυστερήσεις  προκύψουν  νέα μέτρα, τότε θα μας πάρουν με τις πέτρες" τονίζει κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς θέλει να κλειδώσει σε επίπεδο κορυφής όλες τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα ενώ ταυτόχρονα ζητά καθαρή στήριξη προκειμένου να μην υπάρχουν παλινωδίες από υπουργούς που δεν ανήκουν στο κόμμα του για μέτρα που έχουν αποφασιστεί και περιέχονται στο μνημόνιο. Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης επιδιώκουν από την άλλη πλευρά να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης και να εμπεδωθεί η αντίληψη πως σε μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι δυνατόν ορισμένοι υπουργοί να συμπεριφέρονται ως υπουργοί μονοκομματικής κυβέρνησης. Θέτουν ουσιαστικά ζήτημα ενημέρωσης και συναντίληψης  για ορισμένα θέματα που "αγγίζουν και ευαίσθητες ιδεολογικές χορδές" των στελεχών και βουλευτών τους , όπως η ιθαγένεια των μεταναστών ή το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ουσιαστική συζήτηση θα γίνει όμως για πολιτικές  πρωτοβουλίες όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου, τόσο  για το εάν και πότε θα εκδηλωθεί , όσο και για την κατεύθυνση που θα έχει. Και ο κ Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης επιδιώκουν την απλή αναλογική αλλά ο κ Σαμαράς δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το τι σκέφτεται, αν και ορισμένοι θεωρούν ότι το σύστημα θα δίνει μπόνους σε συνασπισμούς κομμάτων.

Το άλλο θέμα είναι η διαχείριση της Χρυσής Αυγής όπου ο κ Βενιζέλος επιδιώκει η πρωτοβουλία που έχει αναπτύξει να  στηριχθεί και από τα άλλα κόμματα. Όμως ο κ Σαμαράς  φέρεται να θεωρεί ότι οι πολιτικές επιθέσεις στη Χρυσή Αυγή στη γραμμή ότι είναι αντισυνταγματικό κόμμα μπορεί να της δίνουν μεγαλύτερη δυνατότητα επικοινωνιακής αντίδρασης και να εμφανίζεται ως αντισυστημικό κόμμα.