Φίλης: Δεν θα υπάρξει κανένας “κόφτης”, θα πιάσουμε τους στόχους

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για το Μνημόνιο 4, σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στην εκπομπή “Στον Ενικό” του Star ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφορικά με την έκβαση του έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα.

Ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως με τις σημερινές εξελίξεις η κυβέρνηση κλείνει την αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα μέτρα, επί τη βάσει της συμφωνίας του Αυγούστου, φέρνοντας σε πέρας έναν πολιτικό σχεδιασμό που αποσκοπεί στην επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, ενώ πρόσθεσε πως το άνοιγμα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος δημιουργεί μία άλλη προοπτική για την ελληνική οικονομία.

Έκανε μάλιστα λόγο για “μεγάλη απόφαση”, η οποία διασφαλίζει τα συμφέροντα του λαού, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που αναμενόταν, και μέρος αυτής θα κατευθυνθεί προς την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η οποία θα ενισχύσει την ανάπτυξη.

Πάντως, δεν αρνήθηκε πως ο “λογαριασμός” των μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση είναι βαρύς, ωστόσο επεσήμανε πως με τη συμφωνία του Αυγούστου, και ειδικότερα με τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα ως το 2018, η Ελλάδα κέρδισε 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά στον αυτόματο “κόφτη”, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως η συζήτηση αυτή είναι άνευ αντικειμένου και στο τέλος δεν θα υπάρξει κανένας “κόφτης”, εκτιμώντας πως η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα (0,5% φέτος, 1,75% το 2017, 3,5% το 2018) και επομένως δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε σκωπτικά ότι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχουν βάλει γραβάτες, αλλά έχουν βάλει λαιμοδέτη στο λαιμό του λαού, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θριαμβολογεί για το τέταρτο μνημόνιο, παιανίζοντας έναν θρίαμβο που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, για να κλείσει η αξιολόγηση η κυβέρνηση υπέγραψε μεταξύ άλλων ότι θα κλείσει ο βαρύς λογαριασμός των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, και υποστήριξε ότι έρχεται “τυφώνας” έμμεσων φόρων, αναθεώρηση της δομής του ΦΠΑ και των μισθών του Δημοσίου, πώληση “κόκκινων” (αλλά και ενήμερων) δανείων σε funds, καθώς και ο περίφημος “κόφτης”, από τον οποίο δεν εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις.

Όσον αφορά στο χρέος, παρατήρησε πως σήμερα κατέρρευσε ο μύθος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πετύχει διαγραφή χρέους ή συνδιάσκεψη για το χρέος.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό που ψηφίστηκε την Κυριακή, σημειώνοντας ότι "ένα τέτοιο ασφαλιστικό δεν θα ερχόταν ποτέ από την κυβέρνηση της ΝΔ" και προσθέτοντας: "Δεν είμαστε υπόλογοι επειδή ψηφίσαμε για να σωθεί η χώρα. Δεν ψηφίσαμε συγκεκριμένα μέτρα. Ψηφίσαμε για να σωθεί η χώρα. Εμείς θα είχαμε κλείσει την αξιολόγηση από τον Οκτώβριο".

Στη συζήτηση παρενέβη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος διευκρίνισε πως ο “κόφτης” δεν επιβάλλει συγκεκριμένα μέτρα και δεν θα αγγίξει μισθούς και συντάξεις, αλλά σημαίνει πως αν η κυβέρνηση αποκλίνει από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, π.χ. αντί για 0,5% φέτος πετύχει 0,4%, τότε αυτόματα θα περιοριστεί ο προϋπολογισμός του κάθε υπουργείου κατά το ποσοστό της απόκλισης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.