Επαναφορά της βάσης του 10 προαναγγέλλει ο υπ. Παιδείας

Η επαναφορά του πλαφόν της βάσης του 10 βρίσκεται στους προσανατολισμούς του υπουργείου Παιδείας, όπως δήλωσε ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αρβανιτόπουλος υποστήριξε: “Τα ισχυρά τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ προϋποθέτουν και ένα minimum των προϋποθέσεων εισαγωγής. Γι' αυτό και προσανατολιζόμαστε να τεθεί η βάση του 10 ως ελάχιστη προϋπόθεση εισαγωγής των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση”.

Πέρα από αυτό το μέτρο, ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στη συνέντευξή του και σε πολλές άλλες αλλαγές που προωθούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως έχει αρχίσει το διάλογο για την υλοποίηση του Σχεδίου “Αθηνά”, δηλαδή τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετανομασίες τμημάτων, προσθέτοντας ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση διαλόγου με πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ και τώρα ξεκινάει ο διάλογος με τους εκπροσώπους κάθε ιδρύματος χωριστά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ως τον προσεχή Φεβρουάριο θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος και θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για αλλαγές στις σχολές και τα τμήματα, ξεκαθαρίζοντας ότι ο νέος χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα βρίσκεται στο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων 2013 – 2014.

Από αυτή τη διαδικασία, μάλιστα, τόνισε ότι δεν έχει κανείς να χάσει τίποτα, το αντίθετο μάλιστα: “Οι φοιτητές θα αποκτήσουν ισχυρότερα πτυχία και θα γίνουν ανταγωνιστικότεροι στον δύσκολο στίβο της εργασίας. Τα Ιδρύματα θα αναβαθμιστούν και οι συνάδελφοι καθηγητές, αλλά και το διοικητικό προσωπικό θα ωφεληθούν, καθώς θα εργάζονται πλέον σε ένα εξορθολογισμένο και αναβαθμισμένο περιβάλλον. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η χώρα θα ωφεληθεί μεσοπρόθεσμα, διότι η αναβάθμιση της Παιδείας είναι ο πιο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης”.

Όσο για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνουν οι αλλαγές στον Χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Αρβανιτόπουλος υπογράμμισε:  “Τα κριτήρια, τα οποία έχουμε συζητήσει με τις ηγεσίες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, αφορούν στο φυσικό μέγεθος και στη διάρθρωση των Ιδρυμάτων, τη χωροταξική κατανομή, το γνωστικό αντικείμενο, την ποιότητα των σπουδών και τη βιωσιμότητα των Τμημάτων. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την αριστεία, την εξωστρέφεια, τη λογοδοσία, τον εξορθολογισμό, τις οικονομίες κλίμακας. Ο στόχος είναι να έχουμε ισχυρά και διεθνώς ανταγωνιστικά Ιδρύματα και Τμήματα, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας”.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές ανέφερε: “Για πρώτη φορά καθιερώνουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα ως κριτήριο, προκειμένου να είμαστε δίκαιοι για τις πολύτεκνες οικογένειες, όπως και για τις μονογονεϊκές, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα διπλασιάζεται. Επίσης υπάρχει μέριμνα για τους φοιτητές, που οι γονείς τους έχασαν τις δουλειές τους εντός του 2012, για αυτούς που έχουν και τους δύο γονείς ανέργους ή ο ένας εκ των δύο είναι χωρίς δουλειά για τουλάχιστον ένα χρόνο. Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, χωρίς να επιβαρύνουμε τα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με παραπάνω από 10% των εισακτέων τους. Αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο και μελετήσαμε το ζήτημα διεξοδικά, προκειμένου να είμαστε δίκαιοι και να επωφεληθούν του μέτρου αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη”.

Πέρα από τα θέματα της αρμοδιότητάς του, ο κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με την πορεία της κυβέρνησης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για την κυβέρνηση σχολίασε: “Η κυβέρνηση Σαμαρά, είναι Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας. Η πίεση είναι δεδομένη, όπως και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες των τριών κομμάτων. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να τιμήσουμε την εντολή που πήραμε από τους πολίτες τον Ιούνιο και να προχωρήσουμε μέχρι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση”.

“Οι εκλογές”, συνέχισε, “έγιναν μόλις πριν από 5 μήνες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση χρειάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις και είναι λογικό αυτό να αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλειοδοτήσει σε λαϊκισμό, υιοθετώντας κάθε συντεχνιακό αίτημα, αντιστεκόμενος σε κάθε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Όταν οι πολιτικές της Κυβέρνησης αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς, και αυτό θα το δείτε άμεσα, αυτή η εικόνα θα αναστραφεί”.

Ερωτώμενος για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, επεσήμανε: “Η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να ανησυχεί, αν συνεχίσει έτσι, όχι εμείς. Δεν πιστεύω πάντως ότι πρέπει να τεθεί εκτός Νόμου. Αντίθετα τα στελέχη της θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας”.