Μουζάλας: Ίσως περάσουμε δύσκολες ώρες, αλλά θα τα καταφέρουμε

Ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη που έλαβε στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της Αυστρίας δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες-μέλη στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της πολιτικής της Αυστρίας, και ειδικότερα κατά της πρωτοβουλίας της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, λίγο μετά το τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί, και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη-μέλη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Ο Γ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι υπήρξε “ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα” κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αντίθετα, είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό, καθώς εκφράστηκε η αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες από την πλειοψηφία των χωρών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος. Σύμφωνα με τον Γ. Μουζάλα, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας εξήγησε για ποιό λόγο έγιναν μονομερείς ενέργειες, λέγοντας ότι η συνάντηση στη Βιέννη είναι θεσμοθετημένη με τους εταίρους της. Ο Γ. Μουζάλας σχολίασε ότι η "μίνι σύνοδος" αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση και ότι η Ελλάδα όταν μιλάει για εταίρους εννοεί τους εταίρους της στην ΕΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να μπει στη συζήτηση για ανθρωπιστική κρίση, γιατί στόχος της είναι να την αποφύγει. Η Ελλάδα, είπε θέλει να αποδώσει ευθύνες σε αυτούς που προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες οδηγώντας τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση. Δεν έκρυψε επίσης ότι η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει τις επόμενες ημέρες "δύσκολες ώρες", σημειώνοντας ωστόσο ότι "θα τα καταφέρουμε". Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δυσκολίες θα δημιουργηθούν και για την Ευρώπη, διότι αυτό που διακυβεύεται με τις μονομερείς ενέργειες είναι το μέλλον της Ευρώπης και αν θα υπάρχει ενωμένη Ευρώπη ή αν θα υπάρχουν χώρες-μέλη "αλά καρτ".

Ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.

Οργή για την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών

Εξάλλου, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προχώρησε σε διάψευση των δηλώσεων της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος φέρεται να της είπε πως η χώρα του δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα.

"Η Ελλάδα και ο κ. Μουζάλας ισχυρίζονται σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας φυλάττει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σύνορά της που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης", σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο κατηγορεί την κ. Μικλ-Λάιτνερ ότι "παρασύρει την Αυστρία σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν".

Ενέργειες και δηλώσεις σαν αυτές "δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος αλλά στη διόγκωσή του", καταλήγει η ανακοίνωση.