Στην αντεπίθεση περνά ο ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο

Από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας στις δηλώσεις Κουβέλη για αλλαγή επί το αναλογικότερο του εκλογικού νόμου. Ο λόγος ήταν ότι κανείς στην Κουμουνδούρου δεν θέλει να σέρνεται ένα τόσο σοβαρό θέμα επί μακρών και κυρίως ουδείς επιθυμεί να αφήσει το πλεονέκτημα των κινήσεων στους συγκυβερνώντες. 

Άλλωστε στην Κουμουνδούρου είχαν πληροφορίες ότι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού είναι να ανοίξει σε ανύποπτο χρόνο και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ή καλύτερα οι δημοσκοπήσεις, το θέμα με κύριο στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ κι αν τα δημοσκοπικά ευρήματα παγιώσουν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην πρώτη θέση να αναζητήσει τρόπους να καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Επ' αυτού μάλιστα λένε ότι οι πληροφορίες που έχουν είναι πως αυτό που θα φέρει προς συζήτηση η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα είναι απλή αναλογική αλλά θα είναι και πιο συγκεντρωτικό από το σημερινό εκλογικό σύστημα, το οποίο αν εξαιρέσει κανείς την άνιση μεταχείριση του δεύτερου κόμματος σε σχέση με το πρώτο, για τα υπόλοιπα κόμματα είναι το πιο αναλογικό σύστημα που έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα.

Γι αυτό η απόφαση της ηγετικής ομάδας στην Κουμουνδούρου είναι να πάρει το πλεονέκτημα από τα χέρια του κ. Σαμαρά και να καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να συζητήσει το θέμα της απλής αναλογικής. Όπως μάλιστα λένε στελέχη του καλύτερα αυτό να γίνει τώρα παρά όσο τα αδιέξοδα των συγκυβερνώντων μεγαλώσουν και φανούν οι εκλογές.

Επίσης στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι για το "πυροτέχνημα" Κουβέλη μπορεί να ήταν ενήμερος ο κ. Σαμαράς, αλλά μάλλον δεν θα πρέπει να είναι και τόσο σίγουρος για τη χρονική στιγμή που πρέπει να εκδηλωθεί η σχετική πρωτοβουλία.

Για αυτό ο Α. Τσίπρας κάλεσε την Κυβέρνηση να ανοίξει εδώ και τώρα τα χαρτιά της και να φέρουν την απλή αναλογική αύριο το πρωί. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συνεχίστηκε μετά την ομιλία του Α. Τσίπρα ο Διευθυντής της Ν. Βούτσης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει πρωτοβουλία αναφορικά με τον εκλογικό νόμο χωρίς αι να διευκρινίζει ποια θα είναι αυτή.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που λέει η Κουμουνδούρου είναι ότι αν το εννοούν πραγματικά στην κυβέρνηση ότι θα φέρουν πρόταση για την απλή αναλογική "ας το κάνουν κι εμείς θα τη στηρίξουμε".