Τσίπρας: Φέρτε αύριο το πρωί την απλή αναλογική

Πολλαπλή επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, εξαιτίας αφ'ενός των σεναρίων περί απλής αναλογικής, αφ'ετέρου του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Για το θέμα της απλής αναλογικής έκανε λόγο για “κόλπο” της τρικομματικής συνεργασίας και τόνισε: “Τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την απλή αναλογική. Τους προκαλούμε να την φέρουν αύριο το πρωί. Με τερτίπια και με κόλπα δεν ανακόπτεται η μεγάλη νίκη του λαού μας που έρχεται”.

Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι “έχει να δώσει μόνο φόβο και καταστροφή, μόνο ψέματα και ακροδεξιές ακρότητες”.

Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε “αποσπασματικό σχέδιο συντήρησης της προϋπάρχουσας κατάστασης, που προϋπολογίζει αριθμούς που θα μείνουν στα χαρτιά”, καθώς, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα μεσαία στρώματα δεν έχουν πια να δώσουν αυτά που υπολογίζονται.

“Όλα τα φορολογικά τσάκιζαν τον κόσμο της εργασίας και έδιναν φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, και το νέο φορολογικό συνεχίζει στην ίδια λογική”, σημείωσε, ενώ για τη φοροδιαφυγή επεσήμανε: “Δεν αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η πάταξη της φοροδιαφυγής. Αν δεν τους κάνουν οι μηχανισμοί ελέγχου, να τους αλλάξουν, όχι να τους διαλύσουν. Δύομισι χρόνια τώρα το μνημόνιο ασχολείται με το να φορολογεί την φτώχεια, ενώ αφήνει απυρόβλητο τον πλούτο”.

“Το νέο φορολογικό είναι η νέα μεγάλη απάτη της κυβέρνησης Σαμαρά”, ανέφερε ακόμα.

Ο κ. Τσίπρας, τέλος, επανέλαβε την πρότασή του για ευρωπαϊκή διάσκεψη γύρω από το χρέος, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση εντάσσεται στη δέσμη λογικών, εναλλακτικών και ρεαλιστικών προτάσεων που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.