Τσίπρας: Αυτοί θα μας εκβιάζουν αλλά η λύση παραμένει μόνο Ευρωπαϊκή

Για “συνειδητή διαστρέβλωση και πολιτική μυωπία” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε όσους κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για προσχώρηση στην λογική ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό, μιλώντας στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας του κόμματος.

“Όχι μόνο δεν έχουμε υιοθετήσει αυτή την πολιτική και κοινωνική προοπτική, αλλά είμαστε εμείς που πρωταγωνιστούμε στον μεγάλο αγώνα των ευρωπαϊκών κινημάτων και της ευρωπαϊκής αριστεράς για την αλλαγή των συσχετισμών και την αντιστροφή της νεοφιλελεύθερης πορείας της ΕΕ”, τόνισε ο κ. Τσίπρας, καθώς, όπως είπε, “η στάση της κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες δημιούργησε μεγάλα ρήγματα στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, αλλά και στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης”.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών της διακυβέρνησής της η κυβέρνηση είχε απέναντί της “αντιδραστικούς και νεοφιλελεύθερους κύκλους σε Ελλάδα και Ευρώπη που ήταν έτοιμοι να κάνουν τα πάντα ώστε το πολιτικό πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ να αποτύχει”.

“Κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών της διακυβέρνησής μας, στη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης, χρησιμοποιήσαμε όλα μας τα όπλα για να διεκδικήσουμε το δίκιο του ελληνικού λαού, το δίκιο των ανθρώπων που επί μια πενταετία χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση: Από την στάση πληρωμών στο ΔΝΤ, μέχρι την προσφυγή στο δημοψήφισμα, κάναμε ότι κανείς άλλος δεν τόλμησε να κάνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη”, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η απάντηση των δανειστών με τα capital controls συνιστά ωμό εκβιασμό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τους κινδύνους που δημιουργούν το προσφυγικό ζήτημα και η τρομοκρατία και τόνισε την αναγκαιότητα απάντησης εκ μέρους της αριστεράς μέσω διαμόρφωσης πολιτικού σχεδίου και συμμαχιών και όχι “ακαδημαϊκής κριτικής”.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ “απέναντι στις κενές θεωρητικολογίες του εγχώριου αριστερισμού” έχει την αποστολή να οικοδομήσει μια οργάνωση νεολαίας αριστερής και ριζοσπαστικής αλλά και γειωμένης με τις πραγματικές αγωνίες και προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων.

Επεσήμανε ότι ένα από τα δυσκολότερα προς απάντηση προβλήματα είναι ο συνδυασμός της κατάκτησης της κυβερνητικής εξουσίας από την Αριστερά, σε συνθήκες κρίσης, και των κοινωνικών διεκδικήσεων. Ανέφερε ότι υπάρχουν θεωρητικές παρακαταθήκες για την απάντηση τέτοιων ζητημάτων με σημαντικότερη την γνώση πως “η κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας από την Αριστερά, δεν συνεπάγεται και την κατάκτηση της κρατικής εξουσίας. Γιατί το κράτος έχει τις δικές του αυτονομημένες δομές και στηρίζεται σε διοικητικά δίκτυα που έχουν δικές τους προτεραιότητες, δικούς τους σχεδιασμούς και εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα”.

“Η μάχη λοιπόν με αυτά τα αυτονομημένα δίκτυα εξουσίας στο Πανεπιστήμιο, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στα Συνδικάτα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη Δικαιοσύνη είναι μια μάχη απολύτως πολιτική”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε τον ελλοχεύοντα κίνδυνο του φασισμού εξαιτίας της απώλειας προοπτικής και προσδοκίας σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και η νεολαία πρέπει να βρουν πρακτικές απαντήσεις, με δεδομένη την ασφυκτική οικονομική πραγματικότητα που θα αλλάζουν άμεσα την καθημερινότητα των νέων ανθρώπων.

Κάλεσε την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί επικεφαλής στην οργάνωση των κινημάτων και των αγώνων απέναντι στις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να συντηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων και εγγυήθηκε προσωπικά την “απόλυτη και αμέριστη στήριξη του κόμματος”.

“Δεν σας λέω ότι η περίοδος των δυσκολιών και των πολιτικών εκβιασμών έχει παρέλθει”, είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως “θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, των εργαζόμενων και της νεολαίας, αλλά και τις δικές σας προσδοκίες για μια μεγάλη ριζοσπαστική αλλαγή στην πατρίδα μας”.

“Έμπνευσή μας οι αγώνες των λαών για δημοκρατία και ελευθερία. Όραμά μας ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Όραμα και στόχος στρατηγικός που ορίζει τη δράση μας στο σήμερα και καθορίζει τα βήματα και τις αποφάσεις μας στο αύριο. Και από αυτό τον στόχο δεν θα παραιτηθούμε ποτέ!”, κατέληξε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.