Τσίπρας: Αυτή θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση

“Αυτή η τετραετία, παρά τις πραγματικές δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας”, δήλωσε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας πως περίμενε να ακούσει στη Βουλή μία εποικοδομητική κριτική και προτάσεις για εναλλακτικές λύσεις ή μια άλλη στρατηγική, όμως αντ' αυτού η Νέα Δημοκρατία, όπως ανέφερε, “χρησιμοποιήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ως αρένα εσωκομματικού αγώνα”, εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου του κόμματος.

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: “Οι ίδιοι άνθρωποι που την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης παρακαλούσαν τους δανειστές να μην υποχωρήσουν σε καμία από τις απαιτήσεις τους, που έκαναν εκστρατεία υπέρ του “ναι” και υποστήριζαν μια συμφωνία πολύ σκληρότερη και χωρίς καμία προοπτική για την ελληνική οικονομία, που προσφάτως έλεγαν ότι τα Μνημόνια είναι ευλογία για τον τόπο, δίνουν σήμερα ρεσιτάλ υποκρισίας. Δεν μας είπατε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας το δικό σας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Δεν μας είπατε ποιο είναι το στρατηγικό σας όραμα γι αυτόν τον τόπο. Δεν μας είπατε πώς θα εξασφαλίζατε 5 δις πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, όπως προέβλεπε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Πόσα νέα μέτρα χρειάζονταν για να πιάσετε αυτόν το στόχο; Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο κύριος Σταϊκούρας έχει δημοσίως παραδεχτεί ότι δεν θα είχατε να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις τον Φεβρουάριο του 2015;

“Μας ασκείτε κριτική για το ασφαλιστικό. Γιατί όμως δεν λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό; Ότι εσείς ευθύνεστε για τη σημερινή εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων μετά το καταστροφικό PSI και με την υλοποίηση μιας πολιτικής που συρρίκνωσε την ελληνική οικονομία κατά 25% και εκτίναξε την ανεργία στο 27%; Μιλάτε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αλλά μάλλον δεν θυμάστε ότι πανηγυρίζατε με χαιρεκακία κατά την περίοδο που οι δανειστές έκλειναν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προκαλώντας ασφυξία στην ελληνική οικονομία. Μας λέτε ότι για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών ευθύνονται τα capital controls, αλλά δεν λέτε κουβέντα για το γεγονός ότι δαπανήσατε πάνω από 40 δις για τις ελληνικές Τράπεζες χωρίς καν να αγγίξετε την μεγάλη πληγή των κόκκινων δανείων”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας: “Η αλήθεια είναι ότι είναι η δική μας κυβέρνηση που κατάφερε με σκληρή διαπραγμάτευση να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, εξασφαλίζοντας δημοσιονομικό χώρο 20 δις ευρώ για την επόμενη τριετία. Είναι η δική μας κυβέρνηση που καταφέρνει επιτέλους να ανοίξει το θέμα του χρέους. Ξέρετε, εκείνου του χρέους που ήταν βιώσιμο. Και σήμερα ο κύριος Ολάντ, και προς τιμήν του, αναγνώρισε ότι πρέπει επιτέλους να αναδιαρθρωθεί για να δοθεί η ευκαιρία στη χώρα να αναπνεύσει”.

Αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης, διεμήνυσε πως από αύριο κιόλας συνεχίζεται ο αγώνας ώστε:

“- να διευρύνουμε τις κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

- να στηρίξουμε αποφασιστικά το σύστημα υγείας με στόχο την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών o Να ενισχύσουμε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας που ήδη αποδίδει καρπούς και να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη και μαύρη εργασία

- να αποδώσουμε δικαιοσύνη υποστηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της δικαστικής εξουσίας που πλέον μπορεί απερίσπαστη, χωρίς παρεμβάσεις και άνωθεν πιέσεις, να επιτελέσει το έργο και την αποστολή της.

- να προχωρήσουμε στην άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες

- να διευρύνουμε τους φορολογικούς ελέγχους και να ολοκληρώσουμε την διαστάυρωση των στοιχείων των καταθέσεων και των φορολογικών δηλώσεων της προηγούμενης δεκαετίας

- να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών

- να ανοίξουμε έναν πλατύ κοινωνικό διάλογο για την μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη το σύστημα εκπαίδευσης.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε για το γεγονός ότι κατά την πρωτολογία του δεν αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική: “Αν για κάτι δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την ελληνική κυβέρνηση σήμερα είναι η απουσία σχεδίου και κινητοποίησης για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας και της επίλυσης των διεθνών προβλημάτων στα οποία εμπλέκεται. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση εδώ και αρκετά χρόνια που έχει καταφέρει να οικοδομήσει στέρεες συμμαχίες και στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Και φυσικά κινητοποιούμαστε για την επίλυση των εθνικών θεμάτων. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς. Ο μόνος δρόμος όμως για να ισχυροποιήσουμε πραγματικά τη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον είναι να καταφέρουμε να βάλουμε ένα τέλος στην μνημονιακή επιτροπεία. Έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. Έχουμε γίνει σύμβολο για δεκάδες λαούς του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στην λιτότητα και την υποταγή.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε, τέλος, ότι η Ελλάδα θα περάσει γρήγορα τον κάβο της πρώτης αξιολόγησης, τα μεγάλα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του χρέους θα κλείσουν και η χώρα θα αλλάξει ριζικά. “Έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να βάλουμε τα θεμέλια ενός νέου κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου απαλλαγμένου από τα βαρίδια του παρελθόντος. Με προστασία των αδύναμων. Με στήριξη της νεολαίας. Με απόδοση δικαιοσύνης και δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Με ενίσχυση της εργασίας. Με προσέλκυση νέων επενδύσεων. Με σεβασμό στο περιβάλλον. Και πάνω από όλα με δημοκρατία, διάλογο και κοινωνική συμμετοχή”, κατέληξε.