Στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής η λίστα Λαγκάρντ

Στην Επιτροπή Πόθες Έσχες της Βουλής θα διαβιβαστεί το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ για επεξεργασία, μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικούς ή πρόσωπα που μπορεί να σχετίζονται με αυτούς.

Παράλληλα, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε στην επόμενη συνεδρίασή της να τεθεί σε ψηφοφορία το αν θα ζητηθεί από την Ολομέλεια της Βουλής η μετατροπή της σε Εξεταστική Επιτροπή, ώστε να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αν. Νεράντζης ανακοίνωσε στη συνεδρίαση προγραμματισμού του έργου της Επιτροπής ότι πρόσφατα ζήτησε εγγράφως από τον πρόεδρο της Βουλής αντίγραφο της δικογραφίας καθώς, όπως είπε, η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου αναφέρει ότι δεν είναι δυνατό μεν να δοθούν αντίγραφα σε βουλευτές, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για θεσμικό όργανο της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όταν ετέθη το θέμα για το αν θα πρέπει να συνεχίσει ή όχι η εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή τάχθηκαν υπέρ, ενώ Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι θα πρέπει να αποφασίσει η Επιτροπή αν θα τεθεί το ζήτημα στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε εκ νέου να δοθούν στους βουλευτές αντίγραφα των δικογραφιών. Ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Παναγιώτης Λαφαζάνης. Διευκρίνισε για τη στάση του κόμματος: “Εμείς λέμε ναι, να δοθεί στα κόμματα η δικογραφία με τις δηλώσεις Ρουμελιώτη για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο. Κρατάμε επιφύλαξη αν μπορεί να γίνει αποδεκτή η διαδικασία να παραδίδεται η δικογραφία σε κάθε βουλευτή ξεχωριστά. Αυτό θα το συζητήσουμε ίσως και αύριο στο κόμμα. Υπάρχουν λεπτές πλευρές. Μπορεί, για παράδειγμα, στη λίστα Λαγκάρντ να υπάρχουν στοιχεία που δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Η Βουλή πρέπει να κινηθεί βάσει του Κανονισμού και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από εμάς”.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε επιπλέον να κληθούν ως μάρτυρες ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ξανά ο Ευ. Βενιζέλος “γιατί είπε από το βήμα της Βουλής ότι πρόσωπο που είχε στην κατοχή του τη λίστα Λαγκάρντ κατέθεσε ψευδώς στην Επιτροπή”, καθώς και ο Ηλίας Πλασκοβίτης. Επίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κληθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ηλίας Προβόπουλος, καθώς, σύμφωνα με τη δικογραφία για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη, γνώριζε ότι, χωρίς “κούρεμα” των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, το πρόγραμμα δε “βγαίνει”.