Κατακραυγή από τα κόμματα για την ομολογία Μιχαλολιάκου

Έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα έχει προκαλέσει η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή, στην οποία προχώρησε ο επικεφαλής του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος σε ραδιοφωνική εκπομπή.

“Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον αρχηγό της ΧΑ, Νίκο Μιχαλολιάκο, μία μέρα πριν τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του, εξοργίζει κάθε δημοκρατικό πολίτη. Πολλά χρόνια πριν την είσοδό της στη βουλή, οι βιαιοπραγίες της ΧΑ εναντίον αριστερών φοιτητών, μαχητικών εργαζομένων, μεταναστών ήταν γνωστές στο πανελλήνιο, όσο κι αν η ηγεσία της προσπαθούσε, κάθε φορά, να αποκηρύσσει συλληφθέντα μέλη της, ενώπιον της δικαιοσύνης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: “Να σημειώσουμε, πάντως, σε όσους για τους δικούς τους μικροπολιτικούς λόγους επιχειρούν να επαναφέρουν σήμερα τη 'θεωρία των δύο άκρων', ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε συναγελαζόταν με τη Χρυσή Αυγή, ούτε της προσέδωσε τον ρόλο του 'θεσμικού' συνομιλητή, όπως έκαναν εκείνοι. Ακόμα και ο πρόεδρος της ΝΔ Β. Μειμαράκης στις 20/08, με αφορμή τη διερευνητική εντολή, είπε χαρακτηριστικά 'είναι πολύ πιθανό και θα το συζητήσω και με τα όργανα, αν θα έχω μια συνάντηση ή όχι με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής'”.

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για “ξεδιάντροπη δήλωση ανάληψης ευθύνης” και για “προκλητική ομολογία που γίνεται μέσα στην προεκλογική περίοδο με στόχο να τρομοκρατήσει πολίτες και κόμματα”.

“Η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο δεν τρομοκρατείται, αλλά χαλυβδώνεται η δημοκρατική της συνείδηση. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μαχόμαστε κατά του φασισμού και της βίας, όποια μορφή και αν έχουν”, διαμηνύει η ΝΔ, προσθέτοντας: “Η υπεράσπιση της δημοκρατίας γίνεται με πράξεις και διαρκή επαγρύπνηση. Επιβεβαιώνεται, επιπλέον, ότι η ψήφος τιμωρίας που ενισχύει τα κόμματα των άκρων, βλάπτει τη δημοκρατία. Ας το αναλογιστούν αυτό, οι πολίτες που επιθυμούν η Ελλάδα να πάει μπροστά με συνεργασία, συναίνεση και σταθερότητα”.

“Μετά τη σημερινή απροκάλυπτη ομολογία ουδείς δικαιούται να πει ότι παραπλανήθηκε. Κάθε ψήφος στη Χρυσή Αυγή είναι επιβράβευση των εγκληματικών πράξεών της. Το καθήκον όλων είναι να αγωνισθούν ώστε την Κυριακή να μη δοθεί η δυνατότητα στον αρχηγό μιας εγκληματικής συμμορίας, να διεκδικήσει την τρίτη διερευνητική εντολή”, αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Σε εκτενές σχόλιό του, το ΚΚΕ αναφέρει:

“Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η ομολογία Μιχαλολιάκου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία, επιβεβαιώνει τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, που απορρέει από τη ναζιστική της ιδεολογία.

 

Η ομολογία αυτή όχι μόνο δεν απαλλάσσει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής από τις ποινικές της ευθύνες για τη δολοφονία Φύσσα, τις δολοφονικές επιθέσεις κατά των Αιγύπτιων ψαράδων και των κομμουνιστών συνδικαλιστών στο Πέραμα, για δεκάδες άλλες δολοφονικές επιθέσεις, αλλά και ενισχύει τις ποινικές της ευθύνες.

Αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, ότι πίσω από τα εγκλήματα που τέλεσαν στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής βρίσκεται η ίδια η ναζιστική οργάνωση και ιδεολογία, ότι είναι οι πολιτικοί απόγονοι των συνεργατών των ναζί, των γερμανοτσολιάδων και των δωσίλογων, που ευθύνονται για τα χιλιάδες θύματα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα.

 

Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, κανένας νέος, δεν πρέπει να ξεγελαστεί από την κούφια «αντιμνημονιακή» ρητορεία της Χρυσής Αυγής, πίσω από την οποία κρύβεται η στήριξη της στο καπιταλιστικό σύστημα και μάλιστα στην πιο αποκρουστική του μορφή. Να μην γίνει, με την ψήφο του, πολιτικά συνυπεύθυνος για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής. Να την καταδικάσει και να συμβάλλει στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό και το σύστημα που τον γεννά, όπως από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει το ΚΚΕ”.

Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σχολιάζουν: “Η μισή 'ανάληψη' της ευθύνης -πολιτική μόνον, αλλά όχι και ποινική- από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο για την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, και μάλιστα με καθυστέρηση δύο χρόνων, αποκαλύπτει την απύθμενη θρασυδειλία και το απεχθές πρόσωπο της νεοναζιστικής οργάνωσης. Ταυτόχρονα αναδεικνύει τον κυνισμό των καθαρά προεκλογικών σκοπιμοτήτων της προκλητικής ομολογίας. Μέχρι πρότινος επιχειρούσαν να εμφανιστούν αθώοι του αίματος. Στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχουν όμως καταδικαστεί. Και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στις εκλογές της Κυριακής”.

Η ομολογία Μιχαλολιάκου αποδεικνύει ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα “δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτέλεσμα της φασιστικής ιδεολογίας, συγκρότησης και πρακτικής της νεοναζιστικής οργάνωσης”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση-σχόλιο της Λαϊκής Ενότητας, η οποία κάνει λόγο για “ομολογία-σοκ ενοχής από τον Ν. Μιχαλολιάκο” και προσθέτει: “Εμβρόντητοι ακούσαμε σήμερα τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αρχηγός κόμματος αναλαμβάνει την ευθύνη για μια δολοφονία! Η ομολογία αυτή αναδεικνύει αυτό ακριβώς που επίμονα λέει το αντιφασιστικό και δημοκρατικό κίνημα: ότι η δολοφονία Φύσσα δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτέλεσμα της φασιστικής ιδεολογίας, συγκρότησης και πρακτικής της νεοναζιστικής οργάνωσης”.

Η ανακοίνωση τονίζει πως “αυτό δεν καθιστά μόνο επιτακτική την ανάγκη να καταδικαστεί η ηγεσία αυτής της οργάνωσης για την εγκληματική της δράση. Πάνω από όλα απαιτεί να κλιμακώσουμε τον αγώνα ενάντια και στα μνημόνια και στο φασισμό. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να μαυρίσουν στις εκλογές όχι μόνο τα μνημονιακά κόμματα αλλά και τη φασιστική Χρυσή Αυγή, που, όταν δεν επιτίθεται σε αγωνιστές και πρόσφυγες, λειτουργεί σαν μπράβος των εργοδοτών και των εφοπλιστών”.

Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας “όλες και όλους στις μαζικές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις αύριο σε όλη την Ελλάδα στη μνήμη του Παύλου Φύσσα”.