Καμίνης: Να αξιοποιηθεί το μνημόνιο ως εργαλείο για μεταρρυθμίσεις

Να εφαρμόσουν την επομένη των εκλογών, με συνέπεια και ευρεία συναίνεση, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, “όχι σαν ένα δυσβάστακτο φορτίο που μας έχει έξωθεν επιβληθεί από κάποιες σκοτεινές ανθελληνικές δυνάμεις, αλλά ως μια μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσουμε επιτέλους στις βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές που έχει τόση ανάγκη η Ελλάδα”, κάλεσε τα κόμματα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στο 3o Athens Democracy Forum, στην Στοά του Αττάλου.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό σημείωσε ότι “η Ευρώπη καλείται σήμερα, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που καθημερινά προσλαμβάνει, με ασύλληπτη ταχύτητα, γιγαντιαίες διαστάσεις”.

Όπως είπε ο Γιώργος Καμίνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τα διωκόμενα ανθρώπινα πλάσματα που αναζητούν καταφύγιο στα εδάφη των κρατών-μελών της, αλλά και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όπως επιβάλλει η αρχή της αμοιβαίας δικαιοσύνης. Επίσης, πρόσθεσε, με βάση την ίδια αρχή, πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη στο εσωτερικό της κάθε χώρας.

“Γι’ αυτό άλλωστε”, είπε, “από την πρώτη στιγμή ο δήμος Αθηναίων έδωσε το παράδειγμα, παραχωρώντας χώρο για εγκατάσταση προσφύγων και συμμετέχοντας στη διευθέτησή του”. Και γι’ αυτό, συμπλήρωσε, “οι πολίτες της Αθήνας έχουν πια το ηθικό δικαίωμα να αξιώνουν από τις άλλες ελληνικές πόλεις να αναλάβουν την αντίστοιχη ευθύνη που τους αναλογεί”.