Δραγασάκης: Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ θα ήταν πηγή προβλημάτων

Να κρίνουν οι πολίτες “ποια κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει ποιο πρόγραμμα” κάλεσε τους ψηφοφόρους ο πρώην αντιπρόεδρος της απελθούσας κυβέρνησης και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο “Πρακτορείο FM 104,9”.

Σε ερώτηση για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υλοποιήσει μια συμφωνία, εάν δεν την πιστεύει, ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι “όπως είναι τώρα δεν είναι βιώσιμη πολιτικά”, καθώς, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει μια “ισχυρή, προωθητική ρύθμιση στο θέμα του χρέους” και ότι μια σειρά από επιμέρους θέματα είναι ανοιχτά σε περαιτέρω διαπραγμάτευση για το πώς θα υλοποιηθούν, όπως τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα εργασιακά, κ.α.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει τη συμφωνία, όπως είναι τώρα, γιατί όπως είναι τώρα δεν είναι βιώσιμη πολιτικά. Δηλαδή, αυτά που έχουμε ως συμφωνία τώρα θα πρέπει να συμπληρωθούν με μια πολύ ισχυρή, προωθητική ρύθμιση στο θέμα του χρέους. Εάν υπάρχουν δυνάμεις, λοιπόν, πολιτικές, που λένε ότι από μόνο του το μνημόνιο, το τρίτο αυτό, από μόνο του μπορεί να μας βγάλει από την κρίση τότε να μας το πουν γιατί αυτό είναι καταλυτικό. Εμείς λέμε ακριβώς το αντίθετο. Εάν η επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι, περιοριστεί να υλοποιήσει μόνο το μνημόνιο τότε θα αποτύχει και το μνημόνιο και η συμφωνία”, επεσήμανε, και πρόσθεσε: “Άρα, η διαπραγμάτευση δεν τέλειωσε. Αυτό που λέμε συμφωνία είναι ένα πλαίσιο το οποίο βεβαίως έχει συμφωνηθεί, αλλά το ίδιο αυτό πλαίσιο περικλείει θέματα στα οποία επιδέχονται διαφορετικών ερμηνειών ή εφαρμογών, μπορούν να εφαρμοστούν με λιγότερη, ή περισσότερη δικαιοσύνη”.

Σε ό,τι αφορά παραινέσεις που αποδόθηκαν σε αναφορές από το εξωτερικό για τον σχηματισμό μετεκλογικά κυβέρνησης ευρύτερης πλειοψηφίας, ο κ. Δραγασάκης τόνισε: “Ό,τι και να γίνει, εν πάση περιπτώσει, το τι κυβέρνηση θα έχουμε πρέπει να το αποφασίσουμε εμείς. Εγώ καλώ, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, όλα τα κόμματα να μην ανοίγουμε παράθυρο και να μην επιτρέπουμε σε τρίτους να παρεμβαίνουν στο πώς θα λύσουμε εμείς αυτά τα θέματα”.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι “το μνημόνιο δεν καταργεί την διάκριση αριστεράς-δεξιάς” και ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα ήταν “πηγή προβλημάτων, τριβών, αντιθέσεων”.

“Η ΝΔ είναι μια δύναμη του παρελθόντος, ευθύνεται για πράγματα που έγιναν. Δεν λέω ότι όσοι συγκροτούν σήμερα τη ΝΔ έχουν τις ίδιες ευθύνες, αλλά πώς να συγκρουστούμε με αυτό το παρελθόν όταν συμμαχήσουμε με εκείνους που είναι υπεύθυνοι για αυτό;”, διερωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας, επίσης, ότι “δεν πρέπει με δική μας ευθύνη να επιτρέψουμε μια τέτοια διάταξη των πολιτικών δυνάμεων, όπου ένα κόμμα σαν τη Χρυσή Αυγή ή ένα άλλο κόμμα παρόμοιο με τη Χρυσή Αυγή να μπορούσε να καταλάβει το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.

“Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρώ ότι δεν είναι εφικτή, ούτε θα είναι παραγωγική, ούτε θα οδηγήσει σε σταθερότητα μια σύμπραξη, του τύπου, του μεγάλου συνασπισμού”, είπε ο κ. Δραγασάκης.

Σε ερώτηση για το πώς η συνεργασία λειτούργησε με τους ΑΝΕΛ, παρά τις διαφορές με το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης απάντησε: “Παραδόξως, λοιπόν, με τους ΑΝΕΛ κύλησε το πράγμα ομαλά. Είχαμε κάποια προβλήματα, αλλά χάρη και στην προσωπικότητα του κ. Καμμένου, κλπ, ομολογώ ότι τα προβλήματα ήταν διαχειρίσιμα, κάτι το όποιο δεν μπορώ, ας πούμε, να το δω στην περίπτωση μιας σύμπραξης με ένα κόμμα, όπως είναι η ΝΔ”.

Σε ερώτηση για το πότε υπολογίζει ότι θα αρθούν τα capital controls τόνισε:

“Εφόσον η ανακεφαλαιοποίηση, έχουμε συμφωνήσει να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, επίσης θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου είτε θα έχουν αρθεί τα capital controls, είτε θα έχουν καταλυτικά μειωθεί σε βαθμό που να μη συνιστούν σοβαρό πρόβλημα”.