Παπαδημούλης: Μόνο αν ο ήλιος βγει από τη δύση θα συγκυβερνήσουμε με ΝΔ

Απέκλεισε κατηγορηματικά μια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και έριξε το «μπαλάκι» στα μικρότερα κόμματα για την ευθύνη συγκρότησης κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνένετυξή του «Κόκκινο». 

«Ο κόσμος δεν έχει μνήμη λωτοφάγου, ξέρει τι αγώνα έκαναν οι δυνάμεις του κατεστημένου στο εσωτερικό και το εξωτερικό για να μη βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ή για να επικρατήσει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Αφού απέτυχαν να ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουν ότι έστω και πληγωμένος από τη διάσπαση κάθε μέρα δυναμώνει, προσπαθούν να 'βραχυκυκλώσουν' τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον κάνουν κομμάτι ενός σεναρίου του τύπου 'όλοι αδέρφια είμαστε'», είπε ο κ. Παπαδημούλης, αρνούμενος όμως κατηγορηματικά μια τέτοια προοπτική. 
 
Όπως ανέφερε μάλιστα, «ο κ. Μεϊμαράκης, μιλώντας για συνεργασία, θέλει να θολώσει τα νερά, ότι όλοι ίδιοι είμαστε», αλλά «υπάρχουν βασικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε μια δύναμη της Αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και της Δεξιάς, όπως η ΝΔ», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε με έμφαση: «Η ΝΔ δεν είναι απλώς ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα, είναι ένα κόμμα με σύμφυση με την άκρα δεξιά, βουτηγμένο στα σκάνδαλα και με βαρύ πολιτικό μητρώο, για τα χρέη, τα ρουσφέτια και το 'τίναγμα της μπάνκας' στον αέρα που έφερε τα μνημόνια». 
 
Στην ερώτηση με ποιον θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε: «Εξακολουθούμε να διεκδικούμε αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν ο λαός μας τη δώσει, και πάλι θα σχηματίσουμε μια ευρύτερη κυβέρνηση. Αν δε μας τη δώσει, αλλά μας δώσει μια καθαρή νίκη με διαφορά και εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση, θα σεβαστούμε τη λαϊκή εντολή, σχηματίζοντας μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσίπρα και κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του,  όπως προβλέπεται από τις συνταγματικές διαδικασίες. Εκεί θα κριθεί και η διάθεση των άλλων κομμάτων να συμμετέχουν ή να στηρίξουν μια τέτοια κυβέρνηση».
 
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ «δε μπορεί να αποτελείται από πρόσωπα του φθαρμένου πολιτικού προσωπικού που έχουν βαρύτατες ευθύνες για το που φθάσαμε. Αυτό είναι τόσο ισχυρό μέσα στην κοινωνία, που δε νομίζω ότι μπορεί να το παρακάμψει μια δύναμη του 4 και 5 % ώστε να αναλάβει την ευθύνη να μη σχηματιστεί κυβέρνηση αν δεν είναι μέσα το τάδε ή το δείνα πρόσωπο».  
 
Για την τραγωδία των προσφύγων
 
«Έχουμε μια Ευρώπη που από πλευράς αποτελεσμάτων είναι θλιβερά κατώτερη των περιστάσεων. Ακυρώνεται η συνθήκη Σέγκεν την ώρα που η Μεσόγειος μετατρέπεται σε νεκροταφείο», είπε ο κ. Παπαδημούλης, από τη θέση του και ως ευρωβουλευτή, για την προσφυγική τραγωδία. «Αυτή η Ευρώπη απέχει παρασάγκας όχι μόνο από αυτή που θέλουν οι αριστεροί ή υπαγορεύουν οι στοιχειώδεις συνθήκες ανθρωπισμού, αλλά και από τις θεσμικές της υποχρεώσεις. Θα έπρεπε να έχει φτιαχτεί μια ασφαλής δίοδος για να έρθουν οι πρόσφυγες, αυτό είναι κάτι που απορρέει από τις διεθνείς συνθήκες», προσέθεσε.
 
Ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος από το ελληνικό κράτος, ο κ. Παπαδημούλης κάλεσε όλες τις δυνάμεις να αφήσουν αυτό το ζήτημα εκτός της μικροπολιτικής, καθώς όπως είπε «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις αντοχές της ελληνικής διοίκησης οποιασδήποτε κυβέρνησης». 
 
Ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε τέλος πιο δυναμικές πρωτοβουλίες από τον αρμόδιο επίτροπο για τη Μετανάστευση κ. Αβραμόπουλο, ενώ κάλεσε τη ΝΔ να μην υπονομεύει με τη ρητορική της τη δουλειά του έλληνα επιτρόπου.