ΣΥΡΙΖΑ: Η Συγγρού πίσω από την πρόταση Κουβέλη για αναλογική

Το γάντι πετάνε από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Α. Σαμαρά για το ενδεχόμενο αλλαγών στον εκλογικό νόμο. Θέμα που "άνοιξε" με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ, Κουβέλης, αλλά όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου πίσω του βρίσκεται η Συγγρού και το άγχος που την έχει καταβάλει βλέποντας να χάνει το παιχνίδι της πρωτιάς. Αναζητεί έτσι τη διάσωσή της μέσω ενός νέου εκλογικού συστήματος, όχι αναλογικού, αλλά επί το αναλογικότερο στο στόχαστρο του οποίου θα βρίσκεται το μπόνους των 50 εδρών του πρώτου κόμματος.

Άλλωστε όπως λένε στην Κουμουνδούρου ο υπάρχων εκλογικός νόμος είναι ο αναλογικότερος των τελευταίων ετών αν εξαιρέσει κανείς την προκλητικά δυσανάλογη αντιμετώπιση του δεύτερου σε σχέση με το πρώτο κόμμα. Επίσης με τα ισχύοντα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας ενός κόμματος και απαραίτητη η επίτευξη ευρύτερων συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων. Με δεδομένο τα παραπάνω όποιος διακινεί ανάλογα σενάρια είτε θέλει να κόψει το δρόμο του  ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία είτε θέλει να τον φέρει σε δύσκολη θέση με δεδομένη την πάγια θέση του υπέρ της απλής αναλογικής. 

Ωστόσο στην Κουμουνδούρου σημειώνουν με νόημα ότι ακόμη κι έτσι να είναι δεν αλλάζει η θέση  υπέρ της απλής αναλογικής, αρκεί η Κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για απλή, ανόθευτη, άδολη αναλογική και όχι άλλες εκδοχές που απλά θα αποσκοπούν στο να μειώσουν το πρώτο κόμμα.

Ωστόσο το θέμα δεν είναι τόσο απλό, ούτε για τη ΝΔ, λένε στην Κουμουνδούρου. Διότι με την ρευστότητα που επικρατεί σήμερα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας το οποίο θυμίζει κινούμενη άμμο και με την πίεση που δέχονται το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί τη στάση τους και πολύ περισσότερο να τη θεωρεί δεδομένη. Γι αυτό καταλήγουν στον ΣΥΡΙΖΑ η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν επιχειρούν να "ανοίξουν" με τόσο επιπόλαιο τρόπο παρόμοια θέματα.  

Χθες το απόγευμα συνεδρίαση και η απερχόμενη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προβαίνοντας σε μία πρώτη αποτίμηση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Αποφασίσθηκε το νέο Κεντρικό Όργανο να συνεδριάσει την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα εκλέξει και τη νέα 35μελή Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.