Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Να πάμε άμεσα σε εκλογές με υπηρεσιακή

Την παραίτηση του ίδιου και της κυβέρνησης του υπέβαλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ανοίγοντας το δρόμο για δεύτερες εκλογές μέσα στο 2015.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στον κ. Παυλόπουλο ότι "φρονώ ότι δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή ούτε οικουμενική κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές" και ζήτησε την άμεση συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο ενός από τα τρία ανώτατα δικαστήρια που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές. Πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός πως μπορούμε να βγούμε νωρίτερα από την κρίση.

Υποχρεωτικά διερευνητικές εντολές παρά την επιθυμία Τσίπρα - Καμμένου περί του αντιθέτου - Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός ότι παρά τα όσα αναφέρει τόσο ο κύριος Τσίπρας για τη σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να δώσει πρώτα τις διερευνητικές εντολές στα τρία πρώτα κόμματα και στη συνέχεια εφόσον δεν καρποφορήσουν να πραγματοποιηθεί Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών. Εφόσον και σε αυτή την περίπτωση διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα αναλάβει πρωθυπουργός η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Αρείου Πάγου) - εν προκειμένω η Βασιλική Θάνου - η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Τονίζουμε ότι κάθε αντίθετο ενδεχόμενο από τη στιγμή που η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει συμπληρώσει ένα χρόνο θητείας, δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. (Διαβάστε περισσότερα για το θέμα: Παραιτείται η κυβέρνηση: Τι ακολουθεί)

Τι απάντησε ο Παυλόπουλος

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του κατά τους κανόνες του Συντάγματος και με στόχο πάντα να διασφαλιστεί ότι θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα με την πρόσφατη συμφωνία και χωρίς να κινδυνεύσει η πορεία της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το διάγγελμα Τσίπρα

"Τώρα που αυτός ο κύκλος έφτασε στο τέλος του αισθάνομαι τη βαθιά ηθική και πολιτική υποχρέωση να θέσω στην κρίση όλα όσα έπραξα. Γι' αυτό και αποφάσισα και να μεταβώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλλω την παραίτησή μου και την παραίτηση της κυβέρνησης", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του λίγο πριν μεταβεί στον κ. Παυλόπουλο.

"Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 Γενάρη εξήντλησε τα όριά της - Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τα εχέγγυα για να βγούμε απ' τα μνημόνια - Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός εξηγεί την απόφασή του για πρόωρες εκλογές".

"Επαφίεμαι στην κρίση σας, περήφανος και ήσυχος με την συνείδησή μου. Διαπραγματευθήκαμε σκληρά. Αντέξαμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Φτάσαμε είναι η αλήθεια στα όριά μας. Κάναμε όμως την Ελλάδα παγκόσμιο πρόβλημα. Η ιδέα ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στην λιτότητα κερδίζει έδαφος. Και εμείς η Ελλάδα με κύρος και εμβέλεια παίξαμε και παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο" εκτίμησε ο κ. Τσίπρας.

"Με την δουλειά όλων μας η συμφωνία θα αποδειχθεί η αρχή του τέλους. Δεν είναι εύκολη αλλά μας δίνει δυνατότητες. Αρκεί η κοινωνία να είναι όρθια και παρούσα» τόνισε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του προς τους πολίτες με το οποίο ανακοινώνει την παραίτηση της κυβέρνησής του και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες". 

"Δεν πετύχαμε την συμφωνία που ελπίζαμε. Σ' αυτή την μάχη κάναμε και υποχωρήσεις. Αλλά με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε, αυτή η συμφωνία ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε", συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας τα οφέλη της συμφωνίας με τους δανειστές.

"Η νέα δανειακή σύμβαση δεν είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα αλλά διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και τέλος για πρώτη φορά με τόσο καθοριστική διαδικασία προσδιορίστηκε ο τρόπος για την μείωση του χρέους", είπε ο κ. Τσίπρας. 

"Η σκληρή διαπραγμάτευση υπήρξε μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση και τη χώρα”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε ότι: "Θα δώσουμε μάχη να ελαχιστοποιήσουμε αρνητικές συνέπειες με στόχο να κερδίσουμε το συντομότερο την κυριαρχία".

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Πώς αποφασίσαμε να πάμε σε εκλογές

Ανακοίνωση για την απόφαση διενέργειας εκλογών εξέδωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, περιγράφοντας τη διαδικασία που προηγήθηκε έως ότου ο κύριος Τσίπρας απευθύνει το διάγγελμά του. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

"Ο πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Πάνος Καμμένος επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Συμφώνησαν να προχωρήσουν κατευθείαν σε εκλογές με τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ενημέρωσε την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ζητούν την άμεση διεξαγωγή των εκλογών υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση και δεν θα συμμετέχουν σε διάλογο για τον σχηματισμό άλλου τύπου συμμαχικής, διακομματικής ή οικουμενικής κυβέρνησης.

Ο Ελληνικός λαός θα αποφανθεί με την ψήφο του για την κυβέρνηση που επιθυμεί. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα παραμείνουμε οι εγγυητές και στην αυριανή κυβέρνηση, με τις «κόκκινες γραμμές» μας στα εθνικά θέματα, στα θέματα της Ορθοδοξίας και της προστασίας της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας".