Πρώτη φορα η ορκωμοσία… off camera

Ολοκληρώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως, για πρώτη φορά δεν μεταδόθηκε ζωντανά.  Ακολούθησαν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής χαρτοφυλακίων στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ενώ εξερχόμενος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν έκανε καμία δήλωση.

Η ορκωμοσία έγινε σε δύο φάσεις: Πρώτα έδωσαν θρησκευτικό όρκο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παύλος Χαΐκάλης.

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, και ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παύλος Πολάκης. 

Στην τελετή της ορκωμοσίας παρέστη και ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ.

Με βάση τον χθεσινό ανασχηματισμό, εκτός κυβέρνησης τέθηκαν οι του "Όχι", Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος - που καταψήφισαν το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου- και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Νίκο Φίλη και τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη. 

 Διαβάστε αναλυτικά: Αυτό είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα - Ποιοι... ράβουν κοστούμι

Πολύ δουλειά για την δύσκολη συμφωνία

Προσερχόμενα νωρίτερα στο Προεδρικό μέγαρο, όλα τα νέα μέλη της κυβέρνησης δήλωσαν ότι χρειάζεται εργώδης προσπάθεια και πολύ δουλειά για να βελτιωθούν οι συνθήκες. 

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει, είναι μία δύσκολη συμφωνία» δήλωσε νέα κυβενητική εκπρόσωπος κα Όλγα Γεροβασίλη.

Ο νέος υπουργός ΠΑΠΕΝ κ. Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι «Ο σημερινός ανασχηματισμός αποτελεί προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα. Χρειάζεται εργώδης προσπάθεια για να ελαφρύνουμε τον κόσμο».

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι αναλαμβάνει νέες προκλήσεις σε ένα σημαντικό πεδίο μάχης και πρόσθεσε ότι «αυτά που θα εφαρμόσουμε θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν και στο πλαίσιο των συνθηκών κοινωνικά δίκαια. Το θέμα είναι όχι μόνο για να κλείσει η συμφωνία που θα κλείσει αλλά και ο τρόπος που θα εφαρμοστεί».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμύνης κ. Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι «Είναι μία δύσκολη εποχή. Η νέα κυβέρνηση είναι συνέχεια της παλιάς σε καλύτερες συνθήκες που εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε. Το σύνθημα είναι δουλειά, δουλεία, δουλειά.

«Ξεκινά μία πολύ δύσκολη προσπάθεια, η φωτιά της φοροδιαφυγής δεν έχει σβήσει ανέφερε» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Η κα Σία Αναγνωστοπούλου που ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «Είναι σε δύσκολη στιγμή, ο πρωθυπουγός μου ανέθεσε να κάνω ότι μπορώ στην Ευρώπη για να βελτιωθούν τα πράγματα. Καλή δύναμη σε όλους μας».