Βαρβιτσιώτης: Δε σας εξουσιοδοτούμε να πάτε σε ρήξη

“Ζητάμε μία και μόνη ρητή αλλαγή στο κείμενο, τη ρητή δέσμευση ότι ο πρωθυπουργός δεν θα γυρίσει μετά την Κυριακή χωρίς να φέρει συμφωνία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ. Αυτή είναι η ρητή εντολή της αντιπολίτευσης”, διεμήνυσε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συνεδρίαση των τεσσάρων συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, επί του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας για την σύναψη της τελικής Συμφωνίας.

Διευκρίνισε δε, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, ότι “το μείγμα των μέτρων είναι δικός σας λογαριασμός. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν σας εξουσιοδοτούμε να πάτε σε ρήξη ούτε να μην οδηγήσετε σε συμφωνία. Γιατί δυστυχώς, αυτό είναι το δίλημμα που η ατελέσφορη κι εγκληματική για την Οικονομία και το κύρος της χώρας διαπραγμάτευση μας έφερε”.

Αφού ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι αυτή η συμφωνία γίνεται με όρους δύσκολους και πολύ σκληρά μέτρα, που δεν θα είχαμε πάρει σε καμία περίπτωση πριν λίγους μήνες, είπε πως παρότι η κυβέρνηση δεν απάντησε γιατί προσέφυγε σε αυτή την διαδικασία στη Βουλή, “εμείς είμαστε εδώ να στηρίξουμε μια εθνική προσπάθεια. Όχι να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς στέλνουμε μήνυμα στην Ευρώπη να εμπιστευτεί την Ελλάδα”.

“Γιατί αν σήμερα ζητάτε να εμπιστευθούμε και να εξουσιοδοτήσουμε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί, πρέπει να ξέρετε ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, όχι στην κυβέρνηση, και πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι εδώ υπάρχει πλειοψηφία ισχυρή του κόσμου που πιστεύει στην Ευρώπη που πιστεύει ότι η χώρα μας πρέπει να έχει ισχυρή φωνή κι όχι να βρίσκεται η αξιοπιστία της στα τάρταρα και να ζητώνται από την χώρα μας ευτελιστικές διαδικασίες εξουσιοδότησης της κυβέρνησης για κάτι που ούτως ή άλλως έχει το δικαίωμα να κάνει”, σημείωσε.

Όπως επίσης ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, “βρισκόμαστε εδώ ώστε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να δεσμευθούν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση, όχι για να στηρίξουμε εμείς”, και πρόσθεσε πως σε αυτές τις μέρες της ιστορικής ευθύνης για όλους η ΝΔ δεν δίνει συμφωνία σε μέτρα και δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση στο να πει ότι “αυτός είναι ο περιορισμός που μου έδωσε η Βουλή”.

“Ζητούμε αλλαγές στο κείμενο. Θέλουμε να τις ενσωματώσει η κυβέρνηση και να καταστήσει σαφές το πλαίσιο της εξουσιοδότησης που ζητάει ότι έχει όρια και το όριο δεν είναι η ρήξη”, είπε συμπληρώνοντας πως η ΝΔ θα στηρίξει την προσπάθεια της χώρας μας για την παραμονή της στην Ευρώπη και το ευρώ” και “εκφράζοντας την ελπίδα για την γρήγορη απαλλαγή από μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα ούτε μέσα ούτε έξω”.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ζήτησε πάντως από την κυβέρνηση να ομολογήσει ότι απέτυχε να φέρει το αποτέλεσμα που υποσχέθηκε και στους χρόνους και στον τρόπο και στα μέτρα και πρόσθεσε πως εκείνος περίμενε πραγματικά αυτή η διαδικασία να είναι λυτρωτική και να είναι μια διαδικασία ωρίμανσης, που να σημαίνει το τέλος του διχασμού, “που με φανατισμό καλλιέργησε και στήριξε η κυβέρνηση”, ότι κλείνει ο κύκλος μνημόνιο-αντιμνημόνιο, ευρώ ή δραχμή, του ανεύθυνου λαϊκισμού και των δραματικών επικλήσεων στο Σύνταγμα και τον κανονισμό που σήμερα καταπατώνται.