Άνθρωποι του Soros στην Αθήνα για τη Χρυσή Αυγή

Τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς και στις μετέπειτα δημοσκοπήσεις, δεν ανησυχούν μόνο τους Έλληνες πολιτικούς αναλυτές και την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα.

Η ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα μας έχει φτάσει και πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επενδυτικό. Όταν, μάλιστα, το ενδιαφέρον αυτό προέρχεται από κορυφαίους επενδυτές, όπως ο George Soros, τότε αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία.

Απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του news.gr αναφέρουν ότι ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής έστειλε πριν από τρεις εβδομάδες ανθρώπους του στην Αθήνα για να διερευνήσουν τι ακριβώς συμβαίνει. Συγκεκριμένα, στελέχη του Open Society Foundation από τις Βρυξέλλες βρέθηκαν για δύο εικοσιτετράωρα στην ελληνική πρωτεύουσα (το Open Society Foundation είναι think tank, που ίδρυσε το 1993 ο Soros, και έχει παραρτήματα σε όλο τον κόσμο).

Τα στελέχη αυτά είχαν προγραμματισμένες συναντήσεις με διαμορφωτές γνώμης και ειδικούς στην πολιτική – και όχι μόνο - επικοινωνία. Στις δύο ημέρες, που παρέμειναν στην Αθήνα, πραγματοποίησαν περί τα δέκα ραντεβού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως – κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων – οι ερωτήσεις περιστράφηκαν κυρίως γύρω από την πολιτική και όχι από την οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πολιτική κατάσταση στη χώρα απασχόλησε τα δύο τρίτα του χρόνου. Μάλιστα, για περισσότερο από το μισό διάστημα, οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή γύρω από την άνοδο της Χρυσής Αυγής:

Πόσο μακροπρόθεσμη θα είναι η παρουσία της στα πολιτικά πράγματα, πού οφείλεται, αν πράγματι πρόκειται για ακροδεξιό ρεύμα ή για παροδική έκφραση διαμαρτυρίας, πώς αντιδρούν τα υπόλοιπα κόμματα, σε ποιο βαθμό έχει διεισδύσει στην ελληνική κοινωνία, ήταν μερικές από τις ερωτήσεις, που διετύπωσαν, και για τις οποίες έδειξαν ιδιαίτερη επιμονή.

Η παρουσία των συγκεκριμένων στελεχών έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν σκεφτεί κανείς πως είχαν να επισκεφθούν τη χώρα μας από το 2008, όταν δηλαδή η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική και ο λόγος της επίσκεψής τους ήταν επίσης εντελώς διαφορετικός, γι αυτό και τότε είχαν συναντήσει μόνο στελέχη της κυβέρνησης και πολιτικούς.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό περιβάλλον, μπορεί ο George Soros να δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για επενδύσεις, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τους επιτελείς του μεγαλοεπενδυτή απασχολεί ιδιαίτερα η έλλειψη σταθερών θεσμών.