Σακελλαρίδης: Δεν υπάρχει αδιέξοδο, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

"Δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο. Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για αμοιβαία επωφελή λύση". Όπως ανέφερε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε συνέντευξη τύπου σχειτκά με τη διαπραγμάτευση: Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αποκλείουν την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

"Βασικό και μόνο πλάνο είναι να υπάρξει μία συμφωνία", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκλείοντας κάθε πιθανότητα για plan B.

Διέψευσε κάθε πιθανότητα να πάει η χώρα σε δημοψήφισμα ή εκλογές, τονίζοντας ότι με βάση τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας "η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και καλείτα να διαπραγματευθεί σκληρά για τη συμφωνία. Να μη δεχτεί νέα μέτρα λιτότητας που τροφοδοτούν επιπλέον ύφεση και νέα σκληρά μέτρα. Δεν είναι στο τραπέζι τα σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές, χωρίς όμως να φοβόμαστε τη λαϊκή εντολή".

"Δεν υπάρχει πρόταση για έκτακτη σύνοδο κορυφής. Ο πρωθυπουργός ήταν σε επαφή με ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ίδιο μπορεί να συμβεί και το επόμενο χρονικό διάστημα". 

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, η κυβέρνηση πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης 1,9% του ΑΕΠ και τα υπόλοιπα μέτρα μέχρι το 2,5% για το δημοσιονομικό κενό, παρόλο που δεν το αποδεχόμαστε για το 2015, καλύπτονταν από διοικητικά μέτρα όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων - που έχει αποφέρει 500 εκατ. Αντίστοιχα προτείναμε για το 0,6% του ΑΕΠ μέτρα για το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή.

«Υπήρχε πρόταση για μείωση αμυντικών δαπανών», επιβεβαίωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ακούσαμε πολλές φορές ότι αν δεν συμφωνούμε με μια σειρά από περικοπές, να βρούμε τα δικά μας ισοδύναμα. Όταν φέραμε αυτά τα ισοδύναμα από τη δική μας την πλευρά, ισοδύναμα που έχουν απόδοση, ακούσαμε ότι πρέπει να έχουμε μείωση 1% του ΦΠΑ και μείωση της δαπάνης των συντάξεων μέχρι το 2016», σημείωσε μεταξύ άλλων.