Τσίπρας: Καμία συμφωνία χωρίς προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους

Η πρόταση της Ελλάδας είναι η μοναδική ρεαλιστική βάση για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας τη Βουλή για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων κατά την προ ημερησίας συζήτηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η πρόταση της κυβέρνησης δεν αντανακλά αυτές καθαυτές τις θέσεις της κυβέρνησης, αλλά τις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, και αποτελεί σαφή ένδειξη του σεβασμού της Ελλάδας προς τους συνομιλητές της, αφήνοντας αιχμές κατά της πρότασης που του παρουσιάστηκε από τους δανειστές.

Αναφερόμενος στην πρόταση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε πως τον εξέπληξε δυσάρεστα, αφού δε λάμβανε υπ' όψιν καθόλου τις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, ενώ σχολίασε πως “η ειλικρινής προσπάθεια της κυβέρνησης για έντιμη λύση από κάποιους αντιλαμβάνονταν ως αδυναμία”.

Μάλιστα, δήλωσε έκπληκτος από το γεγονός ότι ξένοι πολιτικοί δεν κατανοούν ότι μετά από πέντε χρόνια λιτότητας δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ένας Έλληνας βουλευτής που να ψηφίσει μέτρα όπως κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 10%.

Έκανε λόγο για “μια κακιά στιγμή για την Ευρώπη, ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ” και εκτίμησε ότι η πρόταση των δανειστών θα αποσυρθεί πολύ σύντομα από τους εμπνευστές της. Υπογράμμισε επιπλέον πως αν στην Ευρώπη εργάζονται για να ταπεινώσουν ή να υποτάξουν έναν λαό, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα

Παρουσιάζοντας την ελληνική πρόταση, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως βάση της είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία “είναι το άλλο όνομα της λιτότητας”, όπως σχολίασε, και ξεκαθάρισε πως το κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης δεν είναι μόνο το μίγμα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και το να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με τερματισμό της σκληρής λιτότητας, σε συνδυασμό με μία ουσιαστική λύση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους.

Κατόπιν, κάλεσε την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί ως προς την πρόταση των δανειστών και να πει τη γνώμη της, διαμηνύοντας ότι η κριτική της είναι καλοδεχούμενη.

Διαβεβαίωσε ακόμα πως κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι, παρά το πισωγύρισμα με την πρόταση των δανειστών, είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία.

“Η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο”

“Η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο”, ξεκαθάρισε σε κατηγορηματικό τόνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου, που υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να υπογράψει νέο μνημόνιο.

Ανεβάζοντας τους τόνους σε σχέση με την πρωτολογία του, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως ο λόγος που δεν έχει κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές είναι το ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν υπογράφει ό,τι της φέρνουν, όπως έκανε κατά τον ίδιο η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται υπό καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας που οι προηγούμενοι δεν έζησαν.

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, τον κάλεσε να μην κυκλοφορεί “μόνο στην Κηφισιά”, ενώ τον κατηγόρησε ότι με τις επιλογές του διέλυσε τον ιδιωτικό τομέα, του οποίου αυτοπαρουσιάζεται ως “προστάτης”.

Συνεχίζοντας τις προσωπικές αναφορές στον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι σήμερα έδειξε το “αντιμνημονιακό” του πρόσωπο, και επεσήμανε πως η στάση του ιδίου και του κόμματός του κατά της πρότασης των δανειστών βοηθά την κυβέρνηση και τη χώρα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη στάση αυτή.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επιπλέον πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί καμία συμφωνία που δεν θα περιέχει προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους.

 

"Παρά τις δυσκολίες διατηρώ την αισιοδοξία μου ότι είμαστε κοντύτερα σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια εξέλιξη που όλους μας δυσαρέστησε. Όμως είμαι βέβαιος πως τις επόμενες ημέρες η ελληνική θέση και στάση που είναι συνεπής και ρεαλιστική θα δικαιωθεί", δήλωσε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την αποψινή συζήτηση στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στη διαπραγμάτευση αυτή συγκρούονται δύο στρατηγικές. "Η μια είναι αυτή που θέλει μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Μια Ευρώπη που θα υπάρχει η δημοκρατική επιλογή των πολιτών. Από την άλλη μεριά είναι μια στρατηγική που θέλει μια Ευρώπη διχασμένη. Μια Ευρώπη της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, της σκληρής τιμωρίας στους απείθαρχους", είπε και προειδοποίησε για τον κυνισμό της διαπραγματευτικής ασφυξίας που επιβάλλεται στην κυβέρνηση ότι η εξέλιξη σε αυτή τη μάχη δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Η εξέλιξη σε αυτή τη μάχη αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών και κρατών, την πορεία της Ευρώπης στο μέλλον. "Είναι μακριά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν πως μια τιμωρία της Ελλάδας θα πλήξει μόνο την Ελλάδα", είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως αν επικρατήσει η στρατηγική του διχασμού αυτό δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά η καμπάνα θα χτυπήσει για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση για να ξαναστηθεί ο ελληνικός λαός στα πόδια του και να σταματήσει να είναι το πειραματόζωο της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στην αποψινή συζήτηση στη Βουλή είπε ότι ήταν μια χρήσιμη διαδικασία γιατί δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς η ευκαιρία να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα, να πουν τη γνώμη τους στα κρίσιμα διακυβεύματα της επόμενης περιόδου και κυρίως να τοποθετηθούν στην πρόταση που πήρε η κυβέρνηση από τους τρεις θεσμούς.

"Μπορώ να συμπεράνω από το σύνολο των τοποθετήσεων ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης αυτής ως βάση συζήτησης", είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Βεβαίως υπάρχουν στοιχεία στα οποία μπορεί να υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση όπως τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με στόχο να έρθουμε σε μια κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη συμφωνία".