Κατρούγκαλος: Δεν ξηλώνουμε το πουλόβερ της “Διαύγειας”

Την αντίληψη της κυβέρνησης για επαναφορά στις αξίες του Κοινού Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού, αλλά και των προταγμάτων για την ισότητα και των υπεράσπιση αδυνάτων, αντιπαρέβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, έναντι της αντίληψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την “επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα”.

Κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την “καταπολέμηση της γραφειοκρατίας την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την αποκατάσταση των αδικιών κ.α. διατάξεις”, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι με τη Νέα Δημοκρατία “έχουμε εντελώς διαφορετικές αξιακές αφετηρίες, όπως είναι η άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων, όπως το να μην έχουμε την αρχαϊκή μέθοδο της επίταξης, που δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα”.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενημέρωσε ότι έκανε δεκτή την πρόταση να υπάρξει μεταβατική ρύθμιση για το ΑΣΕΠ και τον Συνήγορο του Πολίτη, όχι γιατί έκρινε ότι η προηγούμενη ήταν αντισυνταγματική, αλλά διότι “δεν θέλει να πλανάται ούτε υποψία ότι η κυβέρνηση αυτή επιθυμεί να συνεχίσει την εποχή πατρωνίας των προηγούμενων ετών”.

Εξήγησε πως οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στην διεύρυνση των δυνατοτήτων επιλογής του προσωπικού -το οποίο επιστρέφει από την διαθεσιμότητα- να διατεθεί στους φορείς στους οποίους ανήκει ή να μην επιστρέψει και να διατεθεί όχι μόνο στο υπουργείο, αλλά και σε εποπτευόμενους φορείς του. “Αυτό ενισχύει την κινητικότητα και εξυπηρετεί τόσο τους υπάλληλους αλλά και το δημόσιο συμφέρον”, είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στο θέμα της Διαύγειας, αφού τόνισε πως θεωρεί από τις θετικές μεταρρυθμίσεις την μεταρρύθμιση της Διαύγειας, εξήγησε σχετικώς με την τροπολογία που έκανε δεκτή ότι αφορά σε μία μόνο κατηγορία ανακλητικών πράξεων του υπουργείου, όπως η μεταφορά των κονδυλίων που δεν εξαντλήθηκαν στην επόμενη χρονιά. “Δεν πρόκειται για ξήλωμα του πουλόβερ της Διαύγειας και έχετε την απόλυτη δέσμευσή μου ότι η Διαύγεια θα γίνει σεβαστή ως τρόπος προστασίας της Διαφάνειας και της λογοδοσίας της Δημόσιας Διοίκησης”, κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.