ΑΝΑΜΟΝΗ Μπορεί να τεθεί εκτός νόμου Χρυσή Αυγή;

Η εκρηκτική άνοδος των ποσοστών της Χρυσής Αυγής σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των φαινομένων ρατσιστικής βίας και ακραίων εκδηλώσεων έχουν θορυβήσει το πολιτικό σύστημα. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε στο τραπέζι την πρόταση να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.

Ωστόσο η πρόταση αυτή, κρίνεται ως ανεδαφική, που περισσότερο τέθηκε για επικοινωνιακού λόγους και όχι για λόγους ουσίας.

Όπως επισημαίνει στο news.gr, ο συνταγματολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Δημητρόπουλος.

«Το Σύνταγμα το δικό μας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο όπως λόγου χάρη συμβαίνει στη Γερμανία, όπου δυο φορές έχει τεθεί σε διαδικασία. Μία φορά για το νεοναζιστικό κόμμα και μία για το κομμουνιστικό. Τα κόμματα στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκλογές καταθέτουν δήλωση στον Άρειο Πάγο και εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στις εκλογές. Κάτι σα δήλωση νομιμοφροσύνης στο Σύνταγμα».

Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι η ελληνική βουλή να λάβει μέτρα κατά συγκεκριμένων προσώπων που επιδεικνύουν ακραία συμπεριφορά. Να αρθεί δηλαδή η βουλευτική ασυλία, στα πλαίσια των όσων προβλέπουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.