Συμφωνούν στην αποσυμφόρηση των φυλακών, διαφωνούν στον τρόπο

Με διαφορετικές προσεγγίσεις εμφανίστηκαν οι αρμόδιοι φορείς που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Γ΄ Τύπου.

Όλοι, πάντως, τόνισαν την ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών, αναγνώρισαν ότι τα προβλήματα είναι οριακά και πρέπει να δοθούν λύσεις, ωστόσο οι απόψεις τους για τον τρόπο που πρέπει να γίνει ήταν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει δεκτές ορισμένες από τις προτάσεις που κατατέθηκαν για βελτιωτικές αλλαγές.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η επίμαχη ρύθμιση για τη δυνατότητα αποφυλάκισης κρατουμένων με βαριά αναπηρία πάνω από 80%. “Κατανοούμε την ανάγκη εκτάκτων μέτρων λόγω ακαταλληλότητας των φυλακών. Η συνεχής, όμως, τάση για ευνοϊκή μεταχείριση κάποιων κρατουμένων, μετακινείται στο κοινωνικό σύνολο, το οποίο υφίσταται τους κινδύνους από τις ευνοϊκές απολύσεις”, επεσήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου, προσθέτοντας ότι “πρέπει να σταματήσει η συνεχής νομοθέτηση προς την κατεύθυνση αυτή”.

Να πάψει η ελληνική πολιτεία να λειτουργεί με τρόπο έκτακτων μέτρων αποφυλάκισης-αποσυμφόρησης, ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Κωνσταντίνος Τζαβέλας, τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω βελτιωτικών αλλαγών.

Θετικός προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος Σπύρος Καρακίτσος. “Πρέπει να σταματήσουμε τις ιδεοληψίες. Είναι αδήριτη ανάγκη η ανέγερση νέων φυλακών. Όσο και αν τις αποσυμφορήσουμε πάλι θα ξαναγεμίσουν, με τους ρυθμούς εγκληματικότητας που υπάρχουν. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και οριακή. Πείτε ναι στο νομοσχέδιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων Άντζελα Ιωαννίδου τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης για δυνατότητα αποφυλάκισης όσων έχουν πάνω από 80% αναπηρία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μην έχει καμία διάκριση του αδικήματος, γιατί πρέπει ο ασθενής να αντιμετωπίζεται ως ασθενής και μετά ως κρατούμενος. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη αποαυστηροποίησης των ποινών για ανήλικους που συλλαμβάνονται με κουκούλες, σημειώνοντας ότι “έχουμε μάθει να νομοθετούμε με τα δελτία των 8”.