Die Welt: Αν είναι αναγκαίο, ας αφήσουμε τους Έλληνες να φύγουν

“Σιγά-σιγά τελειώνει η υπομονή και των πλέον εγκρατών Ευρωπαίων: Όλες οι εκκλήσεις τους είναι μάταιες. Η κυβέρνηση Τσίπρα αρνείται πεισματικά την πραγματικότητα”, σχολιάζει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Αν είναι απαραίτητο, θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε τους Έλληνες να φύγουν”.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, υπήρχαν μεγάλες ελπίδες μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα διαφοροποιημένο και βιώσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όμως τα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν αυτές τις ελπίδες.

Σύμφωνα με την Die Welt, οι εταίροι της Ελλάδας έχουν δώσει κάποια περιθώρια ευελιξίας στην κυβέρνηση, καθώς θα ήθελαν και αυτοί μία γρήγορη συμφωνία, όμως αυτές οι παραχωρήσεις δεν έχουν αποφέρει παρά μόνο μικρούς συμβιβασμούς. “Οι Έλληνες θέλουν μόνο τα λεφτά μας”, σκέφτονται κάποιοι, όχι μόνο στο Βερολίνο”, σημειώνεται.

Η Die Welt καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση έλλειψη κατανόησης των προβλημάτων των εταίρων της. “Ο Τσίπρας είναι προσκολλημένος στο πολιτικό κλίμα στη χώρα του. Θέλει να εφαρμόσει το προεκλογικό του πρόγραμμα, όπως θέλει”, αναφέρει, ενώ κατηγορεί για τακτικισμό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν υποστηρίζει πως “οι Ευρωπαίοι θα διατηρήσουν τη χώρα στο ευρώ σχεδόν με κάθε τίμημα”, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα αυτό ως μέσο πίεσης.

Πράγματι, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστρέψει το κοινό νόμισμα, όμως το ίδιο θα μπορούσε να προκαλέσει και μία χαλαρή στάση απέναντι στην Ελλάδα..

“Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα ήταν καλύτερα να αφήσουμε τους Έλληνες. Όμως κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες, ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν θα είχε οδυνηρές οικονομικές συνέπειες για την Ευρωζώνη”, καταλήγει το άρθρο.