Τι λένε τα 22 επίμαχα συμφωνητικά-εργολαβικά του Κατρούγκαλου

Είκοσι δύο συμφωνητικά με δικηγορική αμοιβή 12% και την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου για υποθέσεις κατά του Δημοσίου έχουν πρωτοκολληθεί στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου.

Η ημερομηνία που φέρουν τα επίμαχα συμφωνητικά – εργολαβικά είναι η 30η Ιανουαρίου 2015, τρεις δηλαδή ημέρες αφότου είχε αναλάβει τα καθήκοντα του ως υπουργός. Αν και η ημερομηνία είναι συγκεκριμένη, αρμόδια πηγή δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να έχουν κατατεθεί στον Δικηγορικό Σύλλογο νωρίτερα.

Στα επίμαχα συμφωνητικά προβλέπεται δικηγορική αμοιβή 12% επί του ποσού που θα επιδικαστεί στους προσφεύγοντες για μισθολογικές διαφορές κατά του Δημοσίου. Μάλιστα, τα 22 συμφωνητικά φέρονται να υπογράφονται από τον κ. Κατρούγκαλο ως εκπρόσωπο της δικηγορικής εταιρείας “Κατρούγκαλος και Συνεργάτες”, η οποία εμφανίζεται να διαλύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015. Όσο για τα συμφωνητικά, φέρονται να υπογράφηκαν στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2015, αμέσως δηλαδή μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Πότε ισχύουν τα συμφωνητικά

Για να ισχύουν τα συμφωνητικά θα πρέπει μέσα σε 10 ημέρες από την υπογραφή τους να κατατίθεται στην Δ.Ο.Υ. και στον ΔΣΑ. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται πρόστιμο. Επιπλέον, σε περίπτωση διάλυσης της δικηγορικής εταιρείας ή αποχώρησης εταιρικού μέλους της πρέπει να συνταχθεί νέο εργολαβικό με τον εργαζόμενο που θέλει να προσφύγει στα δικαστήρια.

Πάντως, στο σύνολο τους οι επίμαχες υποθέσεις αφορούν εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που διεκδικούν από το Ελληνικό Δημόσιο διαφορές αποδοχών τους “από την μείωση των κάθε είδους αποδοχών του λόγω εφαρμογής των διατάξεων που θέσπισαν ο νόμος 4024/2011 και η σχετική μεταγενέστερη νομοθεσία”.

Αμοιβή και με νομοθετική ρύθμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εργολαβικά περιλαμβάνεται ο όρος ότι η δικηγορική αμοιβή (12%) “οφείλεται ακέραια και σε περίπτωση συμβιβασμού, νομοθετικής ή κάθε άλλης εξώδικης ρύθμισης σε οποιοδήποτε στάδιο της αντιδικίας, σε αυτή δε την περίπτωση θα υπολογιστεί επί του ποσού επί του οποίου θα γίνει ο συμβιβασμός”. Όπως διευκρίνιζαν δικηγόροι, αυτή η πρόβλεψη είναι συνηθισμένη και αναφέρεται σε όλα τα συμφωνητικά αυτού του τύπου.