Αυτό είναι το σχέδιο νόμου για την επαναφορά της ΕΡΤ

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο καταργείται η ΝΕΡΙΤ και επανέρχεται στις οθόνες μας η ΕΡΤ.

Στο σχέδιο νόμου, με τίτλο “Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του ν. 2190/1920”, καθορίζονται θέματα που αφορούν στη διοίκηση και το σκοπό της ΕΡΤ, αλλά και στη χρηματοδότησή της, μέσω του ανταποδοτικού τέλους.

Ειδικότερα, το ανταποδοτικό τέλος καθορίζεται στα 3 ευρώ το μήνα ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, από το οποίο το 0,5% θα παρακρατείται ως προμήθεια από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την υποχρέωση καταβολής του ανταποδοτικού τέλους απαλλάσσονται:

α) το Ελληνικό Δημόσιο,
β) τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου,
γ) οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και οι αμιγείς επιχειρήσεις τους, τα αμιγή ιδρύματά τους και οι ενώσεις τους,
δ) οι κάτοχοι μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για την κατανάλωση ρεύματος που χρησιμοποιείται σε αρδευτικές, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες,
ε) οι κάτοχοι μετρητών, για όσο χρονικό διάστημα καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια αξίας μέχρι και δέκα (10) Ευρώ μηνιαίως,
στ) οι πάσης φύσεως ναοί και χώροι λατρείας των κατά το άρθρο 13 παρ. 2 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών, καθώς και τα νεκροταφεία.

Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του ανταποδοτικού τέλους νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο Κράτος ή που έχουν τα προνόμια του Δημοσίου ή εξομοιώνονται με το Δημόσιο.

Δείτε ολόκληρο το σχέδιο νόμου: