Αλέξης Τσίπρας: Όποιος δε ψηφίσει, να το πει εδώ τώρα

Σχεδόν δώδεκα ώρες διήρκεσε η μαραθώνια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ξεκίνησε στις 10 το πρωί, με κεντρικό θέμα συζήτησης τη συμφωνία του Eurogroup και το αν αυτή συμβαδίζει με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις δυσκολίες και το κλίμα που είχε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, τις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν και τις συγκρούσεις που υπήρξαν, πώς προχώρησαν τα πράγματα από Eurogroup σε Eurogroup και πώς κατάφερε η κυβέρνηση να έχει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Συμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης αυτό το διάστημα, τα οποία, όπως είπε, είναι τα εξής:

* Διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από μνημόνιο
* απεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας
* ενδιάμεση συμφωνία, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό
* αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά στόχευε σε "αριστερή παρένθεση" της κυβέρνησης
* το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων
* η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του, σημείωσε: "Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε, ή διαφωνείτε, κι αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ".

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έχουν ακουστεί ενστάσεις επί της συμφωνίας του Eurogroup, με ορισμένους βουλευτές να κάνουν λόγο για “επώδυνο συμβιβασμό” αλλά και “υποχώρηση” της κυβέρνησης, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης άσκησε κριτική σχετικά με το ότι δεν υπήρχε -όπως σημείωσε- ενημέρωση-συζήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης πριν τη διεξαγωγή των Eurogroup, καθώς επίσης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι "αυτά που λέω, τα λέω για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για τα επόμενα βήματα".

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, υπήρξε ενδεικτική ψηφοφορία (δια ανατάσεως της χειρός) με την οποία η πλειοψηφία των βουλευτών δήλωσε ότι στηρίζει τη συμφωνία.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: "Το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση. Με γοργό βήμα προωθούμε το κυβερνητικό έργο και ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής". Επιπλέον, σημείωσε ότι "θα περιμένουμε να δούμε και τη διαδικασία στα ξένα κοινοβούλια και μετά θα δούμε το πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες".