Βενιζέλος vs Κωνσταντοπούλου: “Κάνετε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα”

Σε προσωπική κόντρα της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εξελίχθηκε η επεισοδιακή συνεδρίαση για την άρση της ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν από τους βουλευτές που αντέδρασαν εντονότερα στην εισήγηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να αναβληθεί η διαδικασία, λόγω της απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, στους οποίους δε δόθηκε άδεια από τη φυλακή, υποστηρίζοντας ότι η σχετική απόφαση δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής ότι καταστρατηγεί τη διάκριση των εξουσιών, παρεμβαίνοντας στη δικαστική εξουσία, με την κ. Κωνσταντοπούλου να ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα.

Κατόπιν μακράς συζήτησης, που κράτησε περίπου δύο ώρες, και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να τάσσονται υπέρ της κανονικής διεξαγωγής της διαδικασίας, βάσει της ημερήσιας διάταξης, η πρόεδρος της Βουλής υπέβαλε νέα πρόταση προς την Ολομέλεια, να καταγραφού οι απόψεις που ακούστηκαν και να πραγματοποιηθεί τελικά απόψε η διαδικασία.

Ωστόσο, η απόφασή της να προχωρήσει σε ψηφοφορία δι' εγέρσεως προκάλεσε και πάλι την οργή του Ευάγγελου Βενιζέλου, που την κατηγόρησε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ότι διαπράττει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ενώ η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ρωτά πότε θα περάσει από τη Βουλή η “παράταση του μνημονίου”, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να απαντά: “Αυτή η Βουλή δε θα ψηφίσει παράταση του μνημονίου”.

Εν τέλει, και μετά από τις παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, αποφασίστηκε να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ, με τη Βουλή να απορρίπτει πανηγυρικά την άρση της ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη, με 1 (!) ψήφο υπέρ, 216 κατά και 7 "παρών".