Η Ελληνική κυβέρνηση απαντά με τελεσίγραφο: Αυτό είναι, αν σας αρέσει

“Τελεσίγραφο” προς το Eurogroup στέλνει η κυβέρνηση, μετά την πρώτη αρνητική αντίδραση του Βερολίνου στο ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

“Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα”, διαμηνύουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, και σημειώνουν με νόημα: “Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι”.

Η αντίδραση αυτή της ελληνικής πλευράς έρχεται μετά την ακαριαία απόρριψη της πρότασης για παράταση της δανειακής σύμβασης από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γέγκερ, ο οποίος σχολίασε ότι “η πρόταση βασίζεται σε μια χρηματοδότηση - γέφυρα και δεν εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος”.

Παράλληλα, Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο Reuters δηλώνει πως η Γερμανία περιμένει από την Ελλάδα μία σαφή δέσμευση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με την προηγούμενη κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραστεί κανονικά στο έκτακτο Eurogroup που θα διεξαχθεί το απόγευμα της Παρασκευής, στο οποίο θα συζητηθεί η ελληνική πρόταση. Το κλίμα όμως αυτή την ώρα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρκετά διφορούμενο.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης εκτιμάται από πολλούς ως θετική κίνηση από την πλευρά του, ενώ θετικά υποδέχεται το ελληνικό αίτημα η Κομισιόν, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ- Μαργαρίτη Σχοινά, να κάνει επισήμως λόγο για “θετικό βήμα”.

Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει μία έντονη σύγκρουση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μέχρι να ξεκινήσει το αυριανό Eurogroup πιθανότατα θα υπάρξουν πολλές εξελίξεις, αν και οι περισσότερες θα είναι παρασκηνιακές...