Με στόχο τη συναίνεση ο νέος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σήμερα όπως όλα δείχνουν θα μάθουμε δια στόματος Αλέξη Τσίπρα το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρώτο στη λίστα των υποψηφίων φιγουράρει το όνομα του Έλληνα επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη.

Ο κύριος Αβραμόπουλος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για πρόσωπα όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος και πάλι από το χώρο της κεντροδεξιάς, όπως και πρόσωπα από τον ευρύτερο πολιτικό χώρο της αριστεράς. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, αλλά και η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη είναι μερικοί από αυτούς.

Τα οφέλη της επιλογής προσώπου από το χώρο της κεντροδεξιάς θα είναι σημαντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιδιώκει ευρύτερη συναίνεση και συνεννόηση με την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η επιλογή Αβραμόπουλου, σημαίνει ουσιαστικά ότι προκρίνεται ένα πρόσωπο με ισχυρές προσβάσεις στο εξωτερικό. Σε περίπτωση μάλιστα κατά την οποία αποσυρθεί από τη θέση του επιτρόπου ο κύριος Αβραμόπουλος, απελευθερώνεται ταυτόχρονα ένα σημαντικό πεδίο στην καρδιά των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου δεν αποκλείεται να δούμε είτε το Γιάννη Μηλιό, είτε το Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος θα μετατεθεί από τη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Στη δεύτερη περίπτωση τη θέση του κυρίου Παπαδημούλη θα καταλάβει ο Γιάννης Μηλιός, δεδομένου ότι ο Νίκος Χουντής κατέχει υπουργικό χαρτοφυλάκιο ως αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών.