Πυρετός στην κυβέρνηση εν όψει Eurogroup

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της Τετάρτης βρίσκονται πλέον στην κυβέρνηση μετά και τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός παρέμεινε σταθερός στις προεκλογικές του εξαγγελίες και έδειξε με τον πλόεν φανερό τρόπο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική από αυτή που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι στη συνεδρίαση του Eurogroup της Τετάρτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ανέφερε "ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζεται για μια ακόμη σύγκρουση με την ΕΕ και απορρίπτει την επέκταση του προγράμματος". Το πρακτορείο στάθηκε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι "το μνημόνιο απέτυχε" και πως "η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση.

Στόχος της κυβέρνησης στο μεθαυριανό Eurogroup είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα, που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Το πρόγραμμα–γέφυρα δεν  θα είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κτλ, αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Βαρουφάκης σε χθεσινές του δηλώσεις έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς τους εταίρους για τη στάση την οποία θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση.

"Το ευρώ είναι εύθραυστο, είναι σαν να κτίζεις έναν πύργο από τραπουλόχαρτα, αν βγάλεις το ελληνικό χαρτί, τα άλλα θα καταρρεύσουν", δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα η RAI πριν από την τηλεοπτική μετάδοσή της.

Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει κίνδυνο κατατεμαχισμού και αποδόμησης αν δεν αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η Ελλάδα, και όχι μόνο η Ελλάδα, δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της με βάση τους υφιστάμενους όρους, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

"Θα προειδοποιούσα όποιον σκέπτεται να ακρωτηριάσει στρατηγικά την Ελλάδα από την Ευρώπη, ότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο", δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. "Ποιος θα είναι ο επόμενος έπειτα από εμάς; Η Πορτογαλία; Τι θα γίνει όταν η Ιταλία ανακαλύψει πως είναι αδύνατον να παραμείνει μέσα στον ζουρλομανδύα της λιτότητας;"

Στο μεταξύ αναχώρησαν σήμερα το πρωί από τη Αθήνα ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (EuroWorking Group) Τόμας Βίζερ και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι είχαν έρθει χθες στη Ελλάδα προκειμένου να συνεργαστούν με το υπουργείο Οικονομικών και να βοηθήσουν στην καλύτερη προετοιμασία των ελληνικών θέσεων εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης της Ευρωομάδας (Eurogroup) της προσεχούς Τετάρτης, 11 Φεβρουαρίου.