Τσίπρας: Το πρώτο μου ταξίδι δε θα είναι στη… Γερμανία αλλά στην Κύπρο

"Η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ"

Από τη Δευτέρα δε θα υπάρχει Τρόικα, δήλωσε ξεκινώντας τη διακαναλική συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Σύριζα, Αλέξης Τσίπρας. Ζήτησε μάλιστα ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, ως αναγκαίο όπλο για μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Απευθυνόμενος στα μεσαία στρώματα, είπε πώς ο Σύριζα γνωρίζει ότι πιθανότατα πολλοί από τους συγκεκριμένους  ψηφοφόρους δεν υποστηρίζει το κόμμα για ιδεολογικούς λόγους.

Ο Αλέξης Τσίπρας διατράνωσε την άποψή του ότι η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ και ως εκ τούτου η επόμενη Ελληνική κυβέρνηση δε δεσμεύεται από συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης με τους δανειστές, αν αυτές δεν καλύπτονται από τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό δε θα είναι στη... Γερμανία αλλά στην Κύπρο.

Όπως εκτίμησε ο πρέοδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ευρώπη συγκρούονται σήμερα η λογική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την αυστηρή προσήλωση στους κανόνες, και η λογική του Μάριο Ντράγκι, που πρεσβεύει την αλλαγή των κανόνων, προκειμένου να σωθεί η Ευρωζώνη

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως εγγυημένες, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει καμία σκέψη για φορολόγηση των καταθέσεων.

Τόνισε εξάλλου πως η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει, ενώ προανήγγειλε τη σύσταση μίας task force επιφορτισμένης με θέματα δικαιοσύνης, διαμηνύοντας πως θα ξεκινήσει την εκστρατεία πάταξης της διαφθοράς από το λαθρεμπόριο καυσίμων, και θα συνεχίσει με τις λίστες Λαγκάρντ, Νικολούδη κλπ.