Εισαγγελέας: Υπέρ Κασιδιάρη και κατά της Εφημερίδας των Συντακτών

Την ενοχή του διευθυντή της «Εφ.Συν.» Νικόλα Βουλέλη και του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά για τα αδικήματα της εξύβρισης και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων του βουλευτή της ΧΑ, Ηλία Κασιδιάρη, πρότεινε ο εισαγγελέας του Β Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο εισαγγελικός λειτουργός είναι απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, ωστόσο ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να προσβάλει την τιμή και την υπόληψη κάποιου. Συνεπώς, είπε, στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της εξύβρισης και της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων.
 Για τη πρώτη κατηγορία ο εισαγγελέας ανέφερε ότι οι φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο έκφρασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας ενώ αναφερόμενος στην αντιποίηση αρχής και στα βασανιστήρια για τα οποία κάνει λόγο το δημοσίευμα, ο εισαγγελικός λειτουργός είπε ότι ο Η. Κασιδιάρης δεν έχει καταδικαστεί για τέτοια αδικήματα.
Όσον αφορά την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κατά τον εισαγγελέα,το βίντεο περιέχει προσωπικές στιγμές του μηνυτή, που δεν ανάγονται στην πολιτική του δραστηριότητα ενώ αποδέχεται τον ισχυρισμό Κασιδιάρη πως πρόκειται για αναπαράσταση ταινίας που διοργανώθηκε στο σπίτι του "για πλάκα".

ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ

Για "πρόβα βίας" έκανε λόγο στην απολογία του ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.»  Δημήτρης Ψαρράς αναφερόμενος στο βίντεο που δημοσιοποίησε  όπου  εμφανίζεται ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης "να υποδύεται τον αρχιφύλακα και να επιβλέπει το ξυλοκόπημα ενός κρατούμενου από δύο υποτιθέμενους αστυνομικούς" και τον έφερε στο εδώλιο.

"Όλα  αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο τη ενασχόλησης μου. Δεν τους έχω χαρακτηρίσει με υβριστικούς χαρακτηρισμούς πέραν του ναζιστή.

Ειναι η πρώτη φορά που η ΧΑ αντιμετωπίζεται ως οργάνωση με ιεράρχημενη δομή" είπε ο δημοσιογράφος συμπληρώνοντας "  Ο κ. Κασιδιαρης είναι ηγετικό στέλεχος αυτής της οργάνωσης. Εδώ ενώπιον σας απαρνήθηκε το περιοδικό "Εμπρός" ως νέος Πέτρος. Αυτή είναι η τακτική τους.   Πράγματι ο κ. Κασιδιαρης δεν ήταν ούτε στη Ραφήνα ουτε στο Μεσολόγγι στις λαϊκές. Ηταν ομως ηγετικό στέλεχος. Σύμφωνα με την πρόταση Ντογιάκου ήταν οργανωτής. Δεν θέλω να γελάσω". Αναφερόμενος στο επίμαχο βίντεο ο κ. Ψαρράς είπε:

" Η άλλη πλευρά λέει ότι το βίντεο είναι παρμένο από μια ελληνική ταινία.... Δεν πρόκειται για κωμωδία ούτε για Βέγγο. Στην ταινία ο βασανιζομενος ανοίγει το παράθυρο και σκοτώνεται. Που είναι το αστείο;  Εμάς μας ενδιαφέρει ότι είναι ναζιστικό στέλεχος  που μετέρχεται τη βία ως μέσο πολιτικής πράξης. Οσο για το οικογενειακό παιχνίδι θέλω να πω το εξής: είναι χρυσαυγιτες. Δεν είναι τα αδέλφια μου και εγώ, όπως είπαν. Χαιρετούν ναζιστικά. Έχω μελετήσει το πως λειτουργεί αυτή η οργάνωση. Το θέαμα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτήν την οργάνωση. Κάνουν πρόβα 30αρηδες χρυσαυγίτες με αυτά που θα έκαναν στο δρόμο...  Δεν θεωρώ ότι έχω υπερβεί το μετρό.

Ερώτηση: Πώς περιήλθε στα χεριά σας το βίντεο;

Απάντηση: Έφτασε.  Ας μείνουμε εκεί. Δεν μπορώ να σας πω ποιος μου το έδωσε. Κυκλοφορούσε μεταξύ χρυσαυγιτών.

Εισαγγελέας: εκφράσατε ειρωνεία στο δημοσίευμα σας. Αυτό δεν προσέβαλε τον μηνυτή;

Απάντηση:  Όχι. Δεν είναι τρελοί... Υποδύονται μεταξύ τους και στη συνέχεια δείχνουν τη λατρεία που έχουν στη βία...
Ερώτηση: γιατί θεώρησατε τόσο σημαντικό αυτό το βίντεο;
Απάντηση: Δεν το θεώρησα.... Είναι μια ψήφιδα μπροστά σε τόσα άλλα... Δεν είναι ένας απλός πολίτης. Είναι ένα δημόσιο πρόσωπο. Κάνουν μια πρόβα βίας...

Στην απολογία του ο διευθυντή της «Εφ.Συν.» Νικόλας Βουλέλης υπογράμμισε ότι τα κείμενα του κ. Ψαρρά είναι πάντα εμπεριστατωμένα.

"Το κείμενο του είναι πολύ προσεκτικό" είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο επίμαχο κείμενο  και συμπλήρωσε "Τον κόσμο τον ενδιαφέρει τι συμβαίνει στη ΧΑ. Απο το κείμενο δεν  νομίζω οτι θίγεται ο μηνυτής. Θίγεται από αυτά που κάνει στο βιντεο. Πρόκειται για κριτική που κάναμε στο συγκεκριμένο πρόσωπο".