Ποιος θα εκλεγεί πρώτος: Ο Προέδρος της Δημοκρατίας ή ο Πρωθυπουργός;

Αύριο, Τρίτη, το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής

Δρομολογούνται οι πολιτικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ανάδειξη της νέας κυβέρνησης της χώρας αλλά και στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Αύριο αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης του κοινοβουλίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και την ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενημέρωσε πως, οι ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δυνατό να γίνονται παράλληλα με τις διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό εφόσον δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η νέα Βουλή θα συγκληθεί ώστε να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών που θα εκλεγούν, και αμέσως μετά ο προσωρινός πρόεδρος θα καλέσει την επόμενη ημέρα τους βουλευτές να εκλέξουν τον πρόεδρο του Σώματος. Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του νέου προέδρου του Κοινοβουλίου, θα εκλεγούν με διαδοχικές ψηφοφορίες οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες και οι γραμματείς. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα μπορούν να καταθέσουν έγγραφη πρόταση για το πρόσωπο που προτείνουν για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα και τότε θα κινηθεί η διαδικασία διεξαγωγής των ψηφοφοριών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή θα διενεργηθεί και πάλι ονομαστική ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών (τα τρία πέμπτα δηλαδή του όλου αριθμού των βουλευτών). Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, μέσα σε διάστημα πέντε ημερών και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.