Προεδρική εκλογή: 165 με 168 υπέρ λένε οι τελευταίοι υπολογισμοί

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση ορισμένων βουλευτών των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται δύο ημέρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, σύσσωμο του πολιτικό σύστημα. Οι πιέσεις που ασκούνται, τόσο στο εσωτερικό, όσο κυρίως από το εξωτερικό είναι τέτοιες, που δεν επιτρέπουν ακόμη και τώρα, την τελευταία στιγμή, να γίνουν σαφείς εκτιμήσεις, ως προς τις διαθέσεις ορισμένων βουλευτών -κυρίως ανεξάρτητων- οι οποίοι διατηρούν μέχρι σήμερα κλειστά τα χαρτιά τους. Στο διαδικαστικό κομμάτι της προεδρικής εκλογής η κυβέρνηση αναζητά 180 βουλευτές, προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος κατά την τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου. Στις δύο πρώτες ψηφοφορίες στις 17 και 23 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, χρειάζονται 200 ψήφοι, αριθμός απολύτως απαγορευτικός.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης των βουλευτών εκείνων που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις αν υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, γίνονται τις τελευταίες ημέρες συνεχείς επαφές και συναντήσεις. Το παρασκήνιο πίσω από αυτές είναι εξαιρετικό έντονο, με τον μεν Πάνο Καμμένο από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, να μιλά ακόμη και σήμερα για προσπάθειες χρηματισμού ορισμένων βουλευτών του, τον δε Αλέξη Τσίπρα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει a priori αποστάτες, όσους πιθανώς θα επιλέξουν να ψηφίσουν θετικά. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντιθέτως, επιχειρούν να πείσουν ή να μεταπείσουν μερίδα ανεξάρτητων και όχι μόνο βουλευτών, επενδύοντας εν πολλοίς, στις δυσοίωνες προβλέψεις, όπως αυτές απορρέουν από τις εκτιμήσεις διεθνών οίκων και επενδυτικών τραπεζών. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εκτιμούν πως η ανάγκη για σταθερότητα της χώρας, τελικά θα οδηγήσει τους βουλευτές στη θετική ψήφο, ώστε να ανακοπεί η παρατεταμένη «επίθεση» των αγορών που μέχρι στιγμής έχει επιφέρει τη ραγδαία πτώση του Χρηματιστήριου και την εξωφρενική άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται εκ νέου, έπειτα από περίπου τέσσερις μήνες, σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Στο Μαξίμου, εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των 180, αν και στην παρούσα φάση, είναι αδύνατον ακόμη και οι ίδιοι να εκτιμήσουν τις κινήσεις τις τελευταίας στιγμής. Θεωρούν πάντως ότι το προφίλ του Σταύρου Δήμα και το γεγονός ότι υπήρξε και παραμένει μετριοπαθής πολιτικός, χωρίς ιδιαίτερες αντιπάθειες, θα βαρύνει τη ζυγαριά προς το «ναι». Στην αντίπερα όχθη, εκείνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίζονται αντιθέτως βέβαιοι για τη μη εκλογή του Σταύρου Δήμα και προετοιμάζονται για εκλογές, παρά τα προβλήματα που προκύπτουν στο εσωτερικό τους, τόσο από τις έντονες διαφωνίες μεταξύ σημαντικών στελεχών, όσο και από τις τακτικές ορισμένων τοπικών οργανώσεων που επιλέγουν υποψήφιους για το κόμμα (βάσει του καταστατικού), οι οποίοι περισσότερο πρόσκεινται στην αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Παρά τα όποια προβλήματα πάντως, στην Κουμουνδούρου εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο Σταύρος Δήμας δεν θα εκλεγεί, βασιζόμενοι προφανώς και στους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι δηλώνουν μέχρι σήμερα ότι θα καταψηφίσουν.

Στο πεδίο αυτό, ήρθε να ταράξει τα νερά η σημερινή δήλωση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αν κάποιος από τους δέκα βουλευτές του κόμματός του, επιθυμεί να ψηφίσει θετικά, δεν θα θεωρηθεί ούτε αποστάτης, ούτε αργυρώνητος. Στο Μαξίμου, εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη δήλωση αυτή, αφού εκτιμούν πως ο κ. Κουβέλης ανοίγει τα όποια στεγανά της ΔΗΜΑΡ, επιτρέποντας στους βουλευτές να πράξουν κατά συνείδηση. Είναι γεγονός πάντως πως στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ, μια μερίδα βουλευτών επιθυμεί ανοικτά τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μια άλλη εκφράζει πιο μετριοπαθή στάση και έχει δηλώσει την επιθυμία της να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή και να οριστεί ημερομηνία εκλογών μέσα στο 2015. Στην κυβέρνηση πάντως, δεν έχουν πάψει να ελπίζουν και σε βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίοι έχουν σαφείς ιδεολογικούς δεσμούς, με τη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εκτιμούν ακόμη πως θα υπάρξουν βουλευτές που θα ψηφίσουν με κριτήριο να παραμείνουν στη Βουλή, αφού γνωρίζουν ότι σε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες, δεν θα εκλεγούν.

Τα «ναι», τα «όχι» και τα «μπορεί»

Αυτή τη στιγμή και με δεδομένο πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα παραμείνει αραγής, ο Σταύρος Δήμας έχει σίγουρες 155 ψήφους. Για να εκλεγεί χρειάζεται ακόμη 25, δηλαδή είτε όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές (24 τον αριθμό), πράγμα το οποίο είναι απίθανο, είτε τη στήριξη βουλευτών άλλων κομμάτων. Οι συσχετισμοί, όπως διαμορφώνονται τούτη τη στιγμή, δείχνουν πως η πλευρά του «όχι» μπορεί να συγκεντρώσει 121 ψήφους, όσες δηλαδή χρειάζονται ώστε να μην μπορεί ο Σταύρος Δήμας να εκλεγεί, ακόμη και χωρίς τη στήριξη των ανεξάρτητων. Εάν λοιπόν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης τηρήσουν την κομματική γραμμή τότε αρνητικά θα ψηφίσουν 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 16 της Χρυσής Αυγής, 12 των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, 12 του ΚΚΕ και 10 της ΔΗΜΑΡ.

Οι κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, δείχνουν σαφώς ότι επιχειρείται προσέγγιση στους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ και φυσικά σε ορισμένους ανεξάρτητους οι οποίοι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Ηδη στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Μάκης Βορίδης, αλλά και κάποια άλλα στελέχη, όπως οι Κώστας Μαρκόπουλος και Νικήτας Κακλαμάνης, έχουν αναλάβει υπόγεια δράση με συνεχείς επαφές. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, πέντε, οι Σπύρος Λυκούδης, Χρήστος Αηδόνης, Παναγιώτης Μελάς, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Νταβρής, είναι θετικοί και κοντά στο «ναι», όπως επίσης κοντά βρίσκονται και οι Βασίλης Οικονόμου, Κώστας Γιοβανόπουλος, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Κινήσεις γίνονται ώστε να μεταπειστούν και οι Γιώργος Κασαπίδης και Μίκα Ιατρίδη. Για την περίπτωση του πρώτου μάλιστα, ακούστηκε πως έγινε επίσκεψη, ακόμη και στον πνευματικό του, ηγούμενο σε μοναστήρι της Δυτικής, ώστε εκείνος να τον επηρεάσει, ενώ στη Μίκα Ιατρίδη έχει αναλάβει να μιλήσει η Όλγα Κεφαλογιάννη, που είναι άλλωστε κουμπάρα της. Η ίδια πάντως εμφανίζεται αρνητική. 

Εκείνοι που εμμένουν μέχρι σήμερα στο «όχι» είναι οι Γιάννης Κουράκος, Μίμης Ανδρουλάκης, Πάρις Μουτσινάς, Πέτρος Τατσόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης, Ραχήλ Μακρή, Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά και ο Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος πάντως δεν έχει ξεκαθαρίσει απολύτως τη στάση που θα τηρήσει. «Όχι» τέλος, λέει και ο Βύρων Πολύδωρας, θεωρείται όμως ότι ο συγκεκριμένος μπορεί να μεταπιστεί, έστω και την τελευταία στιγμή και η Έλενα Κουντουρα από τους ΑΝΕΛ, η οποία όμως έχει προχωρήσει σε επαφές τόσο με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, όσο και με τη Σοφία Βούλτεψη. Στην κατηγορία εκείνων που ακόμη διατηρούν επιφυλακτική στάση είναι ο Παύλος Χαϊκάλης, από τους ΑΝΕΛ, ο οποίος δήλωσε μεν πως δεν θα ψηφίσει πρόεδρο, είπε όμως πως «αν συμβεί κάτι, όπως για παράδειγμα ένα εθνικό θέμα, ίσως το κόμμα να αλλάξει τη στάση του» και η Μαρία Κόλια – Τσαρουχά, η οποία επίσης ξεκαθάρισε πως δεν θα ψηφίσει, προσθέτοντας όμως πως θα το έκανε «σε περίπτωση που συνέβαινε στη χώρα ένα συνταρακτικό γεγονός, όπως ένας εθνικός κίνδυνος». Στο Μαξίμου ελπίζουν ακόμη στην αλλαγή στάσης του Γαβριήλ Αβραμίδη των ΑΝΕΛ, ο οποίος πάντως επιμένει προς το παρόν στο «όχι».

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση ορισμένων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Διαβάσατε ήδη πως η δήλωση του Φώτη Κουβέλη το πρωί της Δευτέρας δημιούργησε αισιοδοξία στο Μαξίμου, αφού κυβερνητικά στελέχη που ανήκουν στην Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ λένε μεν «όχι» ακολουθώντας τη γραμμή του κόμματος, έχουν όμως τονίσει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Τα στελέχη αυτά είναι η Νίκη Φούντα και ο Θωμάς Ψύρρας, η στάση των οποίων θα παραμείνει κατά πως φαίνεται γρίφος μέχρι την τελευταία στιγμή, αφού ακόμη κι αν δεν ψηφίσουν στην πρώτη ή τη δεύτερη ψηφοφορία, υπάρχει ελπίδα πως θα το πράξουν στην τρίτη. Ερωτηματικό παραμένει επίσης η στάση της Κατερίνας Μάρκου, η οποία επιμένει στο «όχι», ψήφισε όμως τον προϋπολογισμό, δείχνοντας πως επιθυμεί, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, τη σταθερότητα. Η Κατερίνα Μάρκου, είναι μια από εκείνες που στο Μαξίμου εκτιμούν πως μπορεί να αλλάξει στάση.
Κομβικό πάντως για τη συγκυβέρνηση, είναι το πόσες θετικές ψήφοι θα υπάρξουν κατά την πρώτη ψηφοφορία την ερχόμενη Τετάρτη. Στο Μαξίμου, εκτιμούν πως αν αυτές κυμανθούν από 170 έως 175, θα υπάρξει σαφές ρεύμα και τελικά θα επιτευχθεί ο στόχος εκλογής Προέδρου.

Σε αριθμούς

«Ναι» – 155 βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Όχι» – 99 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ ή 121 βουλευτές αν ψηφίζουν αρνητικά οι συνολικά 22 βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ.

Η δεξαμενή των 24 ανεξάρτητων

«Όχι» – 10 βουλευτές: οι Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Πέτρος Τατσόπουλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, θεοδώρα Τζάκρη, Μίκα Ιατρίδη, Ραχήλ Μακρή και Πάρις Μουτσινάς.

«Μάλλον όχι» – 2 βουλευτες: οι Γιώργος Κασαπίδης και Γιάννης Κουράκος.

«Ναι» - 5 βουλευτές: οι Σπύρος Λυκούδης, Χρήστος Αηδόνης, Παναγιώτης Μελάς, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Νταβρής.

«Μάλλον ναι» – 4 βουλευτές: οι Βασίλης Οικονόμου, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, και Στάθης Μπούκουρας.

«Ίσως» - 3 βουλευτές: οι Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος και Κατερίνα Μάρκου.

Στην κατηγορία του "ίσως" μπορούν να συμπεριληφθούν βάσει τη δεδομένη στιγμή και οι Παύλος Χαϊκάλης, Μαρία Κόλια Τσαρουχά και Έλενα Κουντουρα, από τους ΑΝΕΛ, αλλά και οι Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ.

Εάν αυτά τα νούμερα επαληθευτούν, οι βουλευτές των κομμάτων ακολουθήσουν τη γραμμή και οι αναποφάσιστοι ψηφίσουν όπως αναμένεται, τότε φαίνεται να συγκεντρώνονται από 164 έως 167 θετικές ψήφοι.