ΣΥΡΙΖΑ: Η τρομολαγνεία δεν βγάζει πουθενά

Την εκτίμηση ότι η πολιτική της «τρομολαγνείας» όπως χαρακτηρίζουν την επαναφορά του «επίπλαστου εκλογικού διλήμματος του Grexit» δεν αποβαίνει πουθενά και θα καταλήξει στην αποτυχία εκλογής Προέδρου την 29η Δεκεμβρίου εκφράζουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι: "Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αποφύγει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και επιδίδεται σε μια ξέφρενη επιχείρηση κινδυνολογίας με μοναδικό σκοπό τη διαχειρίσιμη ήττα. Απειλεί τους Έλληνες με χάος, όμως η καλλιέργεια του φόβου είναι ξαναζεσταμένο φαγητό και δεν περνά πια στους πολίτες".

«Σε κλίμα εκβιασμών, καλλιέργειας φόβου και καταστροφολογίας, προσπαθούν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας», υπογράμμισε ενδεικτικά ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης κατά την περιφερειακή συνδιάσκεψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πελοπόννησο.

Στην Κουμουνδούρου κατηγορούν την κυβέρνηση για μία αυτοτροφοδοτούμενη και αυτοεκπληρούμενη προφητεία σε βάρος της ίδιας της χώρας, καθώς όπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «όλες αυτές οι δηλώσεις για τη συντέλεια του κόσμου έχουν γίνει παντιέρα από το διεθνή Τύπου, αναπαράγονται και προκαλούν αστάθεια, με τα αποτελέσματά της να τα βλέπουμε στο Χρηματιστήριο και τα spreads».

Αυτό το σαφές στίγμα επιχείρησε να δώσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από τις περιφερειακές διασκέψεις σε Κρήτη και Λάρισα, από όπου απηύθυνε τα βέλη του κατά του ίδιου του πρωθυπουργού – μέχρι και επί προσωπικού, κάνοντας λόγο για αποστασίες.

Η επιμονή και επανάληψη της θεωρίας περί αποστασιών μόνο τυχαία δεν είναι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς με αυτόν τον τρόπο εντείνονται οι πιέσεις προς τη δεξαμενή βουλευτών που με τις ψήφους της θα διαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας. Κατά πόσο δηλαδή θα συνεχιστεί η ακολουθούμενη πολιτική, ή όπως σημειώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις για προσφυγή στις κάλπες και εν συνεχεία μία κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρώτη διαφαινόμενη αποτυχία εκλογής Προέδρου την Τετάρτη, εκτιμούν ότι θα κλιμακωθούν οι πιέσεις από τις αγορές. Για αυτόν το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε μία τόσο σκληρή γραμμή σύγκρουσης, κάνοντας λόγο για «νταούλια» που θα βαράει ο ΣΥΡΙΖΑ για να χορεύουν οι αγορές...

Τέλος, στο ΣΥΡΙΖΑ, επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια για την επομένη της Τετάρτης και μεταξύ αυτών δεν αποκλείουν μία κίνηση αιφνιδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης με αντικατάσταση του Σταύρου Δήμα πριν την τρίτη ψηφοφορία σε μία ύστατη προσπάθεια συσπείρωσης του χώρου της Δεξιάς αλλά και της Κεντροαριστεράς, για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτές, εγχείρημα το οποίο ωστόσο εκτιμούν ex ante ότι θα πέσει στο κενό και η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Για αυτό το λόγο πέραν των επαφών για την προεδρική εκλογή και αποφυγή τυχόν διαρροών από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ρίξει το βάρος στην εκλογική προετοιμασία.