Ονομαστική ψηφοφορία μετά από αντιπαράθεση για τον Ρωμανό

Εν μέσω αντιπαραθέσεων με φόντο την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, αποφασίστηκε μετά και από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της τροπολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης για ηλεκτρονική επιτήρηση των κρατουμένων. Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη στις 12:00.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Χαράλαμπο Αθανασίου για μη ξεκάθαρη στάση, υποστηρίζοντας πως δεν διασφαλίζεται ότι το μέτρο για την ηλεκτρονική επιτήρηση φυλακισμένων αφορά στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού.

Κριτική στον υπουργό Δικαιοσύνης όμως, άσκησαν και κυβερνητικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι πρότειναν βελτιωτική αλλαγή επί της τροπολογίας που θα προβλέπει άμεση πιλοτική εφαρμογή του μέτρου για την ηλεκτρονική επιτήρηση με «βραχιολάκι» σε όλους τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής, που κρατούνται σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος διερωτήθηκε: «Μπορούμε να πάμε σε εκλογές, κουβαλώντας κάσες νεκρών;». Μετριοπαθέστερη αλλά σαφώς κριτική απέναντι στον Χαράλαμπο Αθανασίου ήταν η στάση που τήρησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος ο οποίος ζήτησε να πρυτανεύσει η λογική και πρότεινε να «παραχωρήσουμε στον υπουργό το χρόνο που χρειάζεται, για να καταθέσει αυτό που έχουμε ανάγκη, ώστε να λυθεί η κατάσταση».

Πιο επιθετική στάση τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να εκτιμά δεδομένου ότι ο Νίκος Ρωμανός ξεκινάει κατά πως φαίνεται και απεργία δίψας, ότι «η κρίση πρέπει να βαρύνει υπέρ της ζωής του». «Μην παίζετε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Την ανάγκη να επικρατήσει νηφάλια και ψύχραιμη λύση, που θα δίνει διέξοδο στο αδιέξοδο ενός νέου ανθρώπου, τόνισε και ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, ενώ ο Γιάννης Γκιόκας από πλευράς ΚΚΕ είπε πως «το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα, διαφορετικά η κυβέρνηση παίρνει ακέραια την ευθύνη σε ό,τι αφορά τη ζωή του Νίκου Ρωμανού και τις συνέπειες».

«Για κάθε έναν που θα κάνει απεργία πείνας, θα αλλάζουμε το νόμο;», διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εκμετάλλευσης της υπόθεσης του Νίκου Ρωμανού.