Η ΔΗΜΑΡ αποφασίζει την τύχη της

Αναμένονται αποφάσεις στις σημερινή συνεδρίαση του κόμματος

Εξελίξεις στο πεδίο της προεδρικής εκλογής φέρνει η απόφαση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίοι τοποθετήθηκαν μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακολουθήσουν τη «γραμμή» του κόμματος, όπως αυτή αποφασίστηκε στο Συνέδριο πριν από περίπου δύο μήνες.

Η επανένωση των στελεχών της Αγ. Κωνσταντίνου και η συμπόρευση με τη «γραμμή» του κόμματος ακόμη και των τριών βουλευτών που την περασμένη εβδομάδα είχαν εκφράσει ανοικτά μέσω κειμένου τους, τη διάθεσή τους για συνεννόηση και την επιλογή τους να στηρίξουν στο πλαίσιο αυτής την όποια υποψηφιότητα, δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό που μέχρι χθες υπολόγιζε τουλάχιστον τρεις βουλευτές από το στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ, ελπίζοντας ότι ίσως μπορούσε να αποσπάσει την ψήφο και κάποιο άλλου από τους εναπομείναντες επτά.

Ο λόγος για τον οποίο σύσσωμη η Αγ. Κωνσταντίνου επιλέγει τη «γραμμή» του «όχι» στην υποψηφιότητα Δήμα, φαίνεται πως είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε η Νίκη Φούντα, «ο εκβιαστικός τρόπος με τον οποίο κινήθηκε η κυβέρνηση». Στην Αγ. Κωνσταντίνου εξέφρασαν ανοικτά χθες την αντίθεσή τους, τόσο για το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε το πολιτικό πλαίσιο γύρω από την προεδρική εκλογή, παρότι υπήρχε η διάθεση από μερίδα στελεχών να στηρίξει κάποια κυβερνητική επιλογή, όσο κυρίως, το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση ώστε ο υποψήφιος να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Την αρνητική στάση της Νίκης Φούντα, θα ακολουθήσουν επίσης οι Θωμάς Ψύρρας και Νίκος Τσούκαλης, οι οποίοι επίσης είχαν ταχθεί τις προηγούμενες ημέρες υπέρ της εκλογής Προέδρου.

Στην τελική απόφαση πάντως, φαίνεται πως συνέβαλε τα μέγιστα ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τους βουλευτές του κόμματός του, θέτοντας τους επί τάπητος το προεκλογικό του σχέδιο σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου. Στις συναντήσεις αυτές, ο κ. Κουβέλης προέταξε την οργανωτική αυτοτέλεια της παράταξής του.

Στο μεταξύ, ήδη από το απόγευμα της Τρίτης υπήρξε έντονη φημολογία, για συμπόρευση της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, πιθανώς κοινή τους κάθοδο στις εκλογές, αλλά ακόμη και παύση της λειτουργίας του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαία παράταξη και όχι απλώς ως μέτωπο συνεργασίας που όμως θα δημιουργούσε πρόβλημα σε περίπτωση εκλογών ως προς το μπόνους των 50 εδρών, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα.

Τα σενάρια αυτά διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από στενούς συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη οι οποίοι μίλησαν για ψευδείς διαρροές που πιθανώς είναι απόρροια του «ευσεβούς πόθου ορισμένων βουλευτών». Γεγονός είναι όμως πως σήμερα το απόγευμα στις 17:00 θα συνεδριάσουν από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Γραμματεία της ΔΗΜΑΡ, σε μια συνάντηση από την οποία αναμένονται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, αφού θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη ημέρα του κόμματος. Πολλές από αυτές αναμένεται να εκφράσουν την ανάγκη συμπόρευσης ή συνεργασίας με την Κουμουνδούρου, η οποία καιρό τώρα δείχνει να επιθυμεί την προσέγγιση της καταρρέουσας δημοσκοπικά ΔΗΜΑΡ.

Γεγονός είναι πάντως, ότι στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου εκφράζουν την επιθυμία τους για αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν και ανεξάρτητα από το γεγονός αν άλλα στελέχη ή και βουλευτές επιθυμούν τη δημιουργία κοινού μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η Αγ. Κωνσταντίνου εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης ανακοίνωση μέσω της οποία ξεκαθάριζε πως: «η ΔΗΜΑΡ από θέση πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας είναι παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις. Από αυτή τη θέση εργάζεται για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».