“Κρυφό” σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ο Κουτσογιαννακόπουλος

Ένα Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις φαίνεται πως έχει στα σκαριά η Κουμουνδούρου, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε στην Εθνική Αντιπροσωπεία για την κύρωση του προϋπολογισμού ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος.

Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε στην Αντιπροσωπεία ο κυβερνητικός βουλευτής το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη φάση της ανασυγκρότησης περιλαμβάνει: Πρώτον, περιορισμένους δημόσιους πόρους και ασθενή ανάπτυξη. Δεύτερον, συνθήκες στενότητας πόρων και περιορισμένης ρευστότητας. Τρίτον, την ύπαρξη προβλημάτων χρηματοδότησης των δημοσίων δαπανών και ρευστότητας εν γένει.

Ως μέσα αντιμετώπισης της κατάστασης προτείνονται από την αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τον κ. Κουτσογιαννακόπουλο: Πρώτον, η εσωστρέφεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Δεύτερον, η κοινωνική επιχειρηματικότητα από ανέργους και υποαπασχολουμένους. Τρίτον, οι τοπικές αλληλέγγυες πρωτοβουλίες με τοπικού ή ειδικού χαρακτήρα αναδιανομή εισοδήματος. Τέταρτον, η δημιουργία τοπικών σσυστημάτων συναλλαγών, τα οποία επιτρέπουν την κάλυψη αναγκών σε συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας (δηλ. ανταλλακτικό εμπόριο, συναλλαγές σε είδος). Πέμπτον, η εθελοντική εργασία και έκτον οι προσφορές σε είδος.

Βάσει όσων είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εθνική Αντιπροσωπεία η δεύτερη φάση έχει τρεις προϋποθέσεις. Αυτές είναι: να καταλήξει επιτυχώς η διαπραγμάτευση και να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, να αναβληθεί η αναδιανομή του εισοδήματος, είτε αντιθέτως να γίνει αναδιανομή του εισοδήματος, να αναβληθεί η εξυπηρέτηση του εναπομείναντος χρέους.

Εφόσον αυτές υπάρξουν τότε επισημαίνει ο κ. Κουτσογιαννακόπουλος «θα υπάρξουν πόροι για μακροπρόθεσμου χαρακτήρα δημόσιες επενδύσεις», οι οποίες δημόσιες επενδύσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα υποστηρίξουν τα πέντε παραγωγικά συμπλέγματα που περιλαμβάνει το ΣΠΑ». Ο ίδιος καταλήγει διερωτώμενος «άραγε αν δεν συντρέξουν οι τρεις πιο πάνω προϋποθέσεις τι μας περιμένει; Αλλά κι αν συντρέξουν, έως ότου επέλθουν τα μακροπρόθεσμα, πως θα πορευθούμε μεσοβραχυπρόθεσμα;».