Ανατροπή σχεδιασμών- και ίσως τακτικής – για την κυβέρνηση Σαμαρά

Μουδιασμένη αναχώρησε η ελληνική αποστολή για τις Βρυξέλλες νωρίς σήμερα το μεσημέρι. Η χθεσινή αποτυχία του Eurogroup να συμφωνήσει σε μία βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος και η νέα αναβολή καταβολής της δόσης ανέτρεψε όλους τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Σαμαρά και κυρίως δημιούργησε ένα πολύ επικίνδυνο πεδίο και για την κυβέρνηση συνασπισμού και για τη χώρα. Οι ελπίδες επικεντρώνονται τώρα στις επαφές που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, αλλά το ερώτημα είναι τι περιθώρια ελιγμών και πιέσεων έχει η Ελλάδα όταν το πρόβλημα είναι οι διαφορετικές στρατηγικές Γερμανίας και ΔΝΤ.

Πάντως, για πρώτη φορά από το μέγαρο Μαξίμου ακούστηκε μετά από πολύ καιρό η λέξη “εκβιασμός”, και αυτή τη φορά δεν αφορούσε τον εκβιασμό των εταίρων προς την Ελλάδα, αλλά της Ελλάδας προς τους εταίρους. Άλλωστε στη τελευταία μιας μακράς σειράς επαφών που είχαν το τελευταίο 24ωρο οι κ. Κουβέλης και Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό, οι κυβερνητικοί εταίροι έθεσαν ευθέως το θέμα “κάναμε ότι μας ζήτησαν με τεράστιο κόστος πολιτικό και κοινωνικό, μέχρι εδώ ήταν η τακτική του καλού παιδιού”. Και όπως έλεγε φανερά εκνευρισμένος στενός συνεργάτης του Α.Σαμαρά “τα καλά παιδιά τελικά δεν πηγαίνουν στον παράδεισο”.

Το ερώτημα είναι αν το περιβάλλον στις Βρυξέλλες θα επιτρέψει στον Αντώνη Σαμαρά να χρησιμοποιήσει την τακτική του “κακού παιδιού” ή το ελληνικό ξέσπασμα θα χαθεί στην σύγκρουση κορυφής των μεγάλων δυνάμεων.