Κοινή δήλωση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ν. Ρωμανό

«Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση». Άρθρο 14 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, σε κρατικά εκπαιδευτήρια». Άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος.

Με τις δύο αυτές προτάσεις ξεκινούν τη δήλωση στήριξής τους στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια από τις φυλακές, οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Γλέζος, Δ. Παπαδημούλης, Γ. Κατρούγκαλος, Κ. Κούνεβα, Σ. Σακοράφα και Δ. Χρυσόγονος.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι τα δύο αυτά κείμενα "χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους,  θεσπίζουν το δικαίωμα στη μόρφωση και κατοχυρώνουν το δικαίωμα των κρατουμένων για τη συνέχιση των σπουδών τους με εκπαιδευτικές άδειες"

"Αυτό που ο Νίκος Ρωμανός υπερασπίζεται, κι αυτό που η ελληνική πολιτεία του το αρνείται, θέτοντας σε κίνδυνο το ίδιο το δικαίωμά του στη ζωή. Και είναι η ίδια Πολιτεία που είχε πληρώσει τις σφαίρες που έριξαν στην αγκαλιά του, νεκρό, το 15χρονο φίλο του" συμπληρώνουν οι έξι. 

"Η διπλή απόρριψη του δίκαιου αιτήματος του Νίκου Ρωμανού μάς θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Κανείς μας δεν έχει δικαίωμα να σιωπήσει. Υπερασπιζόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμά του στη μόρφωση, το οποίο η Πολιτεία του το στερεί υποκριτικά, παίζοντας μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά του στη ζωή. Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους. Ζητάμε το σεβασμό των νόμιμων και νομικά θεμελιωμένων δικαιωμάτων όλων των κρατουμένων", καταλήγει η ανακοίνωση. 

Παρακαλούμε περιμένετε ...