Λυκουρέντζος: Η Αριστερά κυβέρνησε από το πεζοδρόμιο, μας εξέθεσε

Κατά της Αριστεράς επιτέθηκε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2015, κατηγορώντας την πως δυσκολεύει με τη στάση της την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, καθώς και την έλευση επενδυτών στην Ελλάδα.

“Αυτοί που ισχυρίζονται πως δεν κυβέρνησαν, λάθος ισχυρισμούς διατυπώνουν. Κυβέρνησαν από το πεζοδρόμιο, εκθέτοντας τη χώρα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ, σημειώνοντας: “Ποιος καθοδηγούσε τις σκληρές συντεχνίες που οδήγησαν σε ακραίες καταστάσεις; Ποιος οδηγούσε τους εργαζόμενους στις δημόσιες συγκοινωνίες, στα ναυπηγεία; 9 δισ. δολάρια ξόδεψαν για νέες επενδύσεις οι Έλληνες εφοπλιστές, αλλά -δυστυχώς για την Ελλάδα- σε ναυπηγεία του εξωτερικού που δεν εκβιάζονται από απεργίες”.

Αναφερόμενος στο αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές, ο εισηγητής της ΝΔ σημείωσε πως “η αντιπολίτευση άρχισε να εκβιάζει τη χώρα ποδοπατώντας το Σύνταγμα. Οι συνταγματικές διατάξεις που αξιώνουν αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν θεσπίστηκαν για να δώσουν στην πλειοψηφία δικαίωμα διάλυσης της Βουλής. Απέβλεπαν στη συναίνεση και όχι στον διχασμό. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να βάλει με τις εμμονές του το μέλλον της χώρας σε κίνδυνο”.

“Κάθε φορά που κάνετε επίθεση στον 'λαϊκισμό', κάνετε επίθεση στα αιτήματα του λαού να ζει με αξιοπρέπεια, να έχει λόγο για τη ζωή του και να είναι μέρος της λύσης οι κοινωνικές του ανάγκες”, απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως ο Προϋπολογισμός του 2015 είναι “ταξικός”, καθώς, όπως υποστήριξε, μειώνει τη φορολογία στα νομικά πρόσωπα σε σχέση με τα φυσικά, παρά τις εξαγγελίες για αύξηση του ΑΕΠ, τη στιγμή που τα τελευταία είναι ήδη πολύ περισσότερο επιβαρυμένα φορολογικά απ' τα πρώτα. Αντίθετα, όπως υπογράμμισε, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη Βουλή ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και έναν Προϋπολογισμό “που θα αρχίσει με μια φρέσκια λαϊκή εντολή και θα αντιμετωπίσει τις λαϊκές ανάγκες με μια ταξική πυξίδα, τόσο ταξική όσο και η δικιά σας, αλλά με γνώση ότι αντιπροσωπεύουμε και άλλα στρώματα εκτός από εκείνα του κόσμου της εργασίας”.

Απαντώντας στον εισηγητή της ΝΔ, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως οι μηχανισμοί προσέλκυσης επενδύσεων με βάση τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, “δε λειτούργησαν τη δεκαετία του '30 και δεν θα δουλέψουν και τώρα. Δεν αυξάνονται οι επενδύσεις όταν δεν έχουμε μια κανονική νομισματική ένωση και όταν το χρέος δεν έχει διευθετηθεί. Πού είναι οι διαβεβαιώσεις του κ. Στουρνάρα, ότι κάθε ένα ευρώ ιδιωτικοποιήσεων θα έφερνε τρία ευρώ επενδύσεων; Όταν έχεις αποπληθωρισμό, αυξάνεται η αξία του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και δημιουργούνται κόκκινα δάνεια”.