Πιέσεις για συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα

Θρυαλλίδα εξελίξεων στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό αποτελούν το διαφαινόμενο αδιέξοδο με την τρόικα και η χθεσινή βόμβα του Μάριο Ντράγκι ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται κούρεμα.

Δεν αποκλείεται να ανοιχθούν μάλιστα και δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα.

Οι βολές προς το Μαξίμου αυξάνονται με αιχμή του δόρατος την παντελή ένδεια συνεννόησης για βασικά ζητήματα – ή έστω ενημέρωσης για τις εξελίξεις σε επίπεδο ηγεσίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει με νόημα ότι "τη φωνή του πρωθυπουργού την έχουμε ακούσει εδώ και δύο χρόνια διακυβέρνησης όλες και όλες πέντε φορές στη Βουλή".

Την αρχή πάντως έκανε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός καλέσματος του Αλέξη Τσίπρα από τον πρωθυπουργό, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας για την προεδρική εκλογή, αλλά και για το θέμα του χρέους.

"Αν ο Σαμαράς ήθελε να ανακτήσει κάτι από την ανύπαρκτη πια διαπραγματευτική του δύναμη, θα έπρεπε να καλέσει τον Τσίπρα στο Μαξίμου, χθες, να τον ενημερώσει και να ζητήσει τη γνώμη του και να διερευνήσουν τη δυνατότητα συμφωνίας-πακέτο, μέσω μιας σύσκεψης υπό τον Κ. Παπούλια, και για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, και για τον ακριβή χρόνο των εκλογών και για μια προσπάθεια εθνικής συνεννόησης με στόχο την απομείωση του χρέους. Δεν πρέπει η Ελλάδα να διευκολύνει τους δανειστές να αθετήσουν τη ρητή δέσμευση του Νοεμβρίου του '12", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.

Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως "δεν υπάρχει δικαιολογία για το ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που δεν έχει την παραμικρή επικοινωνία με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης", ενώ ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε ορισμένα μόνο από τα θέματα, σχολίασε πως "ο μόνος τρόπος για να απαντηθεί κάτι τέτοιο είναι να γίνει επιτέλους αυτή η συνάντηση", προσθέτοντας ότι και κορυφαία στελέχη της ΝΔ το ζητούν.

Τη σκυτάλη πήρε σήμερα και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος συνέχισε στην ίδια λογική, ζητώντας την άνευ όρων συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών για ένα μίνιμουμ συνεννόησης για τα κρίσιμα εν εξελίξει ζητήματα του χρέους, του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και της διεξαγωγής εκλογών.

Πάντως, αποστάσεις φρόντισε να τηρήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι «η συνεννόηση δεν είναι θέμα διαθέσεων ή δημόσιων σχέσεων, οι διαφωνίες μας είναι άκρως πολιτικές».

Όπως προκύπτει και από την πλευρά της Συγγρού, οι πιέσεις προς την πλευρά του πρωθυπουργού δεν έρχονται μόνο από το μέτωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και από βουλευτές και σημαίνοντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος έχουν κινηθεί τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιάννης Μιχελάκης ανοιχτά με σχετικές δηλώσεις σε συνεντεύξεις τους, όσο και πολλά γαλάζια στελέχη που βλέπουν τους ευρωπαίους εταίρους και την τρόικα να αθετεί εμφανώς τη συμφωνία του Νοεμβρίου για το χρέος. Ως εκ τούτου δεν είναι λίγοι αυτοί που καταλήγουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα μπλοκ απέναντι στις αιτιάσεις των δανειστών με ένα μίνιμουμ συμφωνίας για τα ζητήματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος με βασικότερο όλων το χρέος.