Ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά τα κουκιά για τους 120 βουλευτές

Σε πλήρη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στραμμένο στην προεδρική εκλογή και τη συγκέντρωση των απαιτούμενων 120 βουλευτών.

Την ώρα που από την Κουμουνδούρου έχουν ανοιχτά όλα τα μεγάλα μέτωπα με στόχο την πλήρη αποδόμηση των κυβερνητικών επιχειρημάτων και της "αφήγησης" της εξόδου από το μνημόνιο, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα μετρά τα κουκιά για τους απαιτούμενους 120 βουλευτές που θα σημάνουν την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η συγκέντρωση των 180 βουλευτών από το Μαξίμου παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, την ώρα που η κυβέρνηση, όπως σημειώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ, βαδίζει σταθερά από το ένα φιάσκο στο άλλο, με τελευταίο αυτό της εξαίρεσης του ΕΝΦΙΑ από την πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα έχουν υπάρξει κάποια σημάδια που έχουν χτυπήσει "καμπανάκια" στην Κουμουνδούρου.

Μόνο τυχαίες δεν μπορεί εξάλλου να θεωρηθούν, τόσο η δήλωση του Μανώλη Γλέζου ότι "δεν αποκλείεται η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας", όσο και το αινιγματικό και γεμάτο αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σχόλιο επ' αυτής από τον Δημήτρη Τσουκαλά, ότι "η ανθρωπογεωγραφία, όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι από τους ανθρώπους που ξέρω ήδη, φαίνεται ότι δεν μπορεί να βγει. Αλλά, επειδή έχω ζήσει άλλες εποχές, γιατί είμαι αρκετά μεγάλος, κρατάω μικρό καλάθι πάντα. Δεν ξέρεις τι θα γίνει. Κι επειδή η νύχτα συνήθως είναι αυτό που λέμε... δεν ξέρουμε τι θα βγει".

Από τη μία πλευρά στην Κουμουνδούρου βλέπουν τα αλλεπάλληλα τετ α τετ βουλευτών κυρίως από τη δεξαμενή των Ανεξάρτητων Βουλευτών με σημαίνοντα στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, τα οποία μάλιστα έχουν επισημανθεί τις τελευταίες ημέρες ως παραπολιτικά σχόλια μέσω της Αυγής.

Στο ΣΥΡΙΖΑ "βλέπουν" να έχουν δημιουργηθεί τρεις ομάδες στις τάξεις των 28 ανεξάρτητων βουλευτών. Αυτοί που φέρονται να έχουν αποφασίσει το "ναι" στην πρόταση του Μαξίμου για Πρόεδρο, αυτοί που θα την καταψηφίσουν και ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας με την "πολύφερτη νύφη", όπως χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης και αυτοί οι οποίοι ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και περιμένουν τις εξελίξεις για να αποφασίσουν.

Κατά την εκτίμηση κορυφαίου στελέχους πάντως, ακόμα και αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τις δύο από τις τρεις ομάδες των ανεξαρτήτων βουλευτών, "τα κουκιά δύσκολα βγαίνουν για την κυβέρνηση".