Στο σαλόνι του Προέδρου η μάχη για τις εκλογές

Στη μέση της πολιτικής κόντρας του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα βρέθηκε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, που είχε συναντήσεις και με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Στην πρώτη χρονικά συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ομαλά και συντεταγμένα, και που θα διερευνήσει την πιθανότητα ευρείας συμφωνίας στο πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα προκύψει από τη νέα Βουλή.

Όπως όλα δείχνουν η χώρα μπαίνει σε μακρά εκλογική περίοδο καθώς δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκλησης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή ημέρα μετατράπηκε σε ρόλο... πολεμικού διαπραγματευτή, ο οποίος εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ζητούσε τη μίνιμουμ συναίνεση για τα μείζονα θέματα της οικονομίας που παραμένουν ανοιχτά.

Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι με το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει χάσμα σε κομβικά ζητήματα κεντρικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η οποιαδήποτε σύμπραξη. «Δεν είναι δυνατόν σε αυτές τις οικονομικές συγκυρίες και ενώ η χώρα παλεύει μετά από πέντε χρόνια να επανέλθει στην κανονικότητα, να πούμε ναι σε πρόωρες εκλογές και να τα τινάξουμε όλα στον αέρα» σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος.

Από το ΣΥΡΙΖΑ έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι η κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος, το αποτέλεσμα της οποίας θα κρίνει συνολικά το μέλλον της χώρας και της οικονομίας, δεν μπορεί να γίνει από μία κυβέρνηση που δεν έχει νωπή λαϊκή εντολή, πόσο μάλλον που έχει απολέσει το λαϊκό έρεισμα. Παράλληλα, έχοντας πλέον καταθέσει από τη ΔΕΘ και εντεύθεν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει πλήρες και κοστολογημένο, ώς «μοναδική διέξοδο από την κρίση, τόσο οικονομική όσο και ανθρωπιστική», στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρούν να εκμεταλλευθούν το μομέντουμ και το σημαντικό προβάδισμα που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

“Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, πρέπει να συμβάλουμε όλοι με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο στη δημοκρατική διαδικασία, σε κλίμα δημοκρατικής υπευθυνότητας”, υπογράμμισε, και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υπάρξει η ύστατη συναίνεση στα αυτονόητα.

Διαβάστε: Τσίπρας: Άμεση σύγκληση συμβουλίου αρχηγών για ημερομηνία εκλογών

Την απάντησή του στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα την έδωσε ξεκάθαρα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Δευτέρας, ξεκαθαρίζοντας πως "πρόωρες εκλογές δε θα γίνουν" και εκφράζοντας τη βαθιά του πεποίθηση ότι οι βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι, το Φεβρουάριο θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

"Διανύσαμε πολύ δρόμο για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα", υπογράμμισε εξάλλου, τονίζοντας πως τις εκλογές δεν τις επιθυμούν οι πολίτες, ενώ τις φοβούνται οι διεθνείς αγορές.

Διαβάστε: Σαμαράς: Πρόωρες εκλογές δε θα γίνουν, οι βουλευτές θα βρεθούν

Από την πλευρά του, ο Κάρολος Παπούλιας, σε ρόλο διαμεσολαβητή, ανέφερε και στους δύο πως η κατάσταση επιβάλλει ένα μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης και συνεννόησης, και “τα άλλα θα τα βρούμε”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.