Ικανοποίηση κυβέρνησης και αψιμαχίες με ΣΥΡΙΖΑ για τα stress tests

Πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test για τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν θετικά για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του αναφορικά με τα αποτελέσματα των δοκιμασιών κεφαλαιακής αντοχής των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε γραπτή δήλωση του πρωθυπουργού:" Τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς".

Τα θετικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής των συστημικών τραπεζών για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα αποτελέσματα, υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος, σημαίνουν ότι:

- μένει αλώβητο το αποθεματικό του ΤΧΣ
- τα δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα από τις προβλέψεις της μελέτης βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που είχε συνταχθεί το 2012
- μπορούν εύκολα να  υπάρξουν  πρόσθετες εγγυήσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Ανάγκες που είναι αισθητά μικρότερες από ότι νομίζεται και εγγυήσεις  που δεν είναι ούτε νέο  δάνειο ούτε νέο μνημόνιο, αλλά αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει ότι τα αποτελέσματα μπορούν επίσης  να σηματοδοτήσουν:

- την έντονη και καθαρή στροφή των τραπεζών στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, των επενδύσεων κάθε κατηγορίας και βεβαίως της απασχόλησης
- την εφαρμογή ανακουφιστικών ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ρυθμίσεων που ταυτόχρονα επιβραβεύουν τους συνεπείς οφειλέτες
- την επιστροφή καταθέσεων

Επίθεση Ασημακοπούλου σε ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, 'Αννα Ασγμακοπούλου πραγματοποίησε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ.
"Μετά την επιτυχή αξιολόγηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αντιλαμβάνεται πια κανείς τι θα συνέβαινε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις "προτάσεις" του, δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων, κα Άννα Ασημακοπούλου, σχετικά με τα stress tests και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

"Είπαν ότι θα πάρουν χρήματα από τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για να διαγράψουν τα χρέη προς τις τράπεζες, την ώρα που χρειάζονταν σχεδόν 80 δισ.

Είπαν ότι πρώτα πρέπει να σωθούν οι δανειολήπτες και μετά οι τράπεζες, την ώρα που η κυβέρνηση επιτυγχάνει και τα δύο, προχωρώντας στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έγινε ποτέ και διατηρώντας συγχρόνως ασφαλές το τραπεζικό μας σύστημα.
Μίλησαν για "σεισάχθεια", όταν το σχέδιό τους θα επιβάρυνε το δημόσιο χρέος, δηλαδή τους Έλληνες φορολογούμενους, με πάνω από 20 δισ ευρώ.

Είπαν ότι θα θέσουν τις τράπεζες υπό "δημόσιο κοινωνικό έλεγχο", όταν αυτό συμβαίνει ήδη", υπογραμμίζει η κ. Ασημακοπούλου.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επισημαίνει ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ίδρυση δυο-τριών νέων τραπεζών "ειδικού σκοπού", υποστηρίζοντας ότι για κάθε μια δεν χρειάζεται πάνω από 1 δισ., όταν ήδη 25 ευρωπαϊκές τράπεζες παρουσιάζουν προβλήματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Τρομολαγνεία και επικοινωνιακές μπαρούφες

Στις δηλώσεις της κας Ασημακοπούλου απάντησε με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

"Όταν στην κυβέρνηση δεν έχει απομείνει τίποτα άλλο παρά η τρομολαγνεία και οι φτηνές επικοινωνιακές μπαρούφες, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ήδη μετράνε το χρόνο αντίστροφα. Μέχρι τότε τους καλούμε να επιδείξουν την όποια σοβαρότητα τους έχει απομείνει και να μην δοκιμάζουν άλλο τη νοημοσύνη μας", αναφέρεται στην απάντηση .

Φέσσας: Ολοκληρώνεται θετικά ένα κρίσιμο στάδιο

Θετικά υποδέχθηκε όμως τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας.

"Ολοκληρώνεται θετικά ένα κρίσιμο στάδιο, που αφορά στη χρηματοοικονομική υγεία του τραπεζικού μας συστήματος" επισημαίνει ο κ. Φέσσας.
"Παραμονές της ένταξής τους στην Τραπεζική Ένωση και την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να αφήσουν πίσω τους τις τρομακτικές επιπτώσεις της κρίσης και να βρεθούν σε σταθερή πορεία εξυγίανσης και ανάταξης, ώστε να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας", προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Κουίκ: Ο λαός στενάζει από την υπερφορολόγηση

Από την πλευρά του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ δήλωσε χαρακτηριστικά:

"Την ώρα που ο ελληνικός λαός στενάζει από την υπερφορολόγηση, τα χαράτσια και τα "κόκκινα" δάνεια, ο κ. Σαμαράς μιλά για τις αντοχές των τραπεζών που έχουν πάρει πάνω από 200 δις ευρώ εγγυήσεις και ανακεφαλαιοποιήσεις, χρήματα που προέρχονται από τις πλάτες των Ελλήνων".