Τα μαζεύει η κυβέρνηση για τα περί εξόδου από το Μνημόνιο

Σε "επιχείρηση καθησυχασμού" των αγορών επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Τα όσα έγιναν την προηγούμενη βδομάδα με την εκτίναξη του κόστους δανεισμού τα οποία θύμιζαν κάτι από την δύσκολη περίοδο του 2012, έχουν παγώσει τα χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν για τα περί πρόωρης εξόδου από το ΔΝΤ.

Κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να τα μαζέψουν αναφορικά με μια πρόωρη έξοδο του ΔΝΤ από το Μνημόνιο και το ΔΝΤ. Σε συνέντευξή της στην διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ανέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τις αγορές θα γίνει μόνο με τη συναίνεση της τρόικας.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση έχει μετανιώσει για την επίσπευση της διαδικασίας εξόδου από την κρίση, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι "δεν ελήφθη, όμως, καμία απόφαση και εξηγήσαμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να απομακρυνθούμε από την τήρηση μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Και ότι θέλουμε να κλείσουμε το κεφάλαιο του Μνημόνιου μόνο με την συναίνεση της Τρόικας".

Η κα Βούλτεψη υπογράμμισε επίσης ότι "δεν θα προκαλέσουμε αύξηση του ελλείμματος και δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες".

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω της την ευθύνη για τη στοχοποίηση των αγορών των τελευταίων αγορών, ρίχνοντας την ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ.

"Το συνεχές αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές στέλνει ένα μήνυμα αστάθειας προς της αγορές, το οποίο και κινδυνεύει να ζημιώσει την χώρα. Εμείς, πάντως, δεν θα γυρίσουμε το ρολόι στα χρόνια του οικονομικού κραχ", ήταν τα ακριβή λόγια της κας Βούλτεψη.

Μάλιστα η ίδια, σε μια προσπάθεια καθ ησυχασμού των αγορών, ανέφερε ότι για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επιλεχθεί ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής και απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση επιχειρούν να κλείσουν πλέον τα περί εξόδου από το ΔΝΤ και επιχειρούν να περάσουν προς τα έξω μία εικόνα συμμόρφωσης με τις επιταγές των ξένων δανειστών. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν ότι αφενός καθησυχάζονται οι αγορές και αφετέρου η κοινωνία εκλαμβάνει την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ως το μόνο αναγκαίο και ικανό δρόμο ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.