Σαμαράς: Διαπραγματευόμαστε προληπτική πιστωτική γραμμή

Η Ελλάδα διαπραγματεύεται για προληπτική πιστωτική γραμμή, δήλωσε από το Μιλάνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγορών.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και την Πέμπτη έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς οι αγορές φοβούνται πως αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και δεν ακολουθήσει ένα νέο πρόγραμμα, τότε μπορεί η χώρα να παρεκκλίνει από τη μεταρρυθμιστική πορεία της.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως πως η Ελλάδα δε χρειάζεται νέο μνημόνιο, αλλά διαπραγματεύεται για μία πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, η οποία θα λειτουργούσε ως "ασπίδα" από ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές.

"Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την επιτυχία της χώρας μέχρι τώρα. Και αν προσέξατε τις τελευταίες επίσημες δηλώσεις, κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει πλέον από εδώ και πέρα τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές να προχωρήσει. Η συζήτηση γίνεται για το πώς θα προχωρήσουμε με τον πιο ασφαλή τρόπο. Η συζήτηση αυτή γίνεται με τρόπο συστηματικό με όλους", τόνισε εξάλλου ο κ. Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας πως "σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης".

Κατόπιν επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι "οι αγορές τρόμαξαν επειδή –αν ειναι δυνατόν- η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των πλεονασμάτων! Δηλαδή αν επιστρέφαμε στα ελλείμματα, πιστεύει ο κ. Τσίπρας οτι οι αγορές θα πανηγύριζαν! Αυτή η στοιχειώδης έλλειψη σοβαρότητας, είναι εκείνο ακριβώς που ανησυχεί και τον κόσμο όλο και τις αγορές".

Ο ίδιος επέμεινε πως όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μετά το Μνημόνιο εποχή, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει το πολιτικό ρίσκο που ορισμένοι προκαλούν να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας.

"Η Ελλάδα θα προχωρήσει. Τόσες θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Τέτοιες επιτυχίες, που η ίδια η Ευρώπη τις θεωρεί χωρις προηγούμενο, δεν μπορούν να ακυρωθούν. Και η έξοδός μας από την κρίση, θα είναι πολύ πιο γρήγορη και ασφαλής για τον ελληνικό λαό, αν είμαστε ενωμένοι, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες. Τα θεμελιώδη τα έχουμε, τις προοπτικές τις έχουμε, αρκεί να δείξουμε σε όλους ότι έχουμε την υπευθυνότητα και την ωριμότητα και κυρίως τη σοβαρότητα, να πάμε τη χώρα μπροστά. Η Ελλάδα το χρειάζεται. Και πάνω απ’ όλα ο ελληνικός λαός το απαιτεί", κατέληξε ο πρωθυπουργός.