Εκλογές μέχρι τον Ιούνιο βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ισχυρό ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα το πρώτο εξάμηνο του 2013 βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λένε η ανάγκη λήψης νέων μέτρων (6,5 δις εντός του 2013 και του 2014) και η έλλειψη πολιτικής πλειοψηφίας από πλευράς της Κυβέρνησης για κάτι τέτοιο φέρνει όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες. Όσο για τη φημολογία περί ανασχηματισμού, τα ίδια στελέχη, εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς θα προβεί σε μία τέτοια κίνηση μόνο εάν τόσο ο ίδιος όσο και οι δανειστές μας στην Ευρώπη σιγουρευτούν ότι το νέο σχήμα θα έχει διάρκεια ζωής περισσότερο από ένα χρόνο.

Κάτι τέτοιο όμως, λόγο των συνθηκών, φαντάζει και είναι εξαιρετικά απίθανο.  Συνεπώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την τρικομματική Κυβέρνηση από την  προσφυγή στις κάλπες μέσα από μια προσπάθεια να δείξουν ότι κάτι αλλάζει στην ελληνική οικονομία και ότι επιτέλους αρχίζει να φαίνεται φως στο τούνελ της λιτότητας σε συνδυασμό με τις ραγδαίες εξελίξεις σε ΔΗΜΑΡ και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και τα σενάρια περί συγκρότησης κεντροδεξιού φιλοευρωπαϊκού, μνημονιακού πόλου.     

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού από τη Μάλτα για πρώτα σημάδια ανάκαμψης εντός του 2013. Όμως το 2013, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου θα είναι εφιαλτικό και λόγο των μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο 3 και κυρίως λόγο της σχεδόν σίγουρης αποτυχίας τους. Είναι μάλιστα τόσο εξόφθαλμη αυτή η προσπάθεια που ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έφτασε στο σημείο να παρουσιάσει ως επιτυχία το γεγονός ότι ο ειδικός λογαριασμός παραμένει στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην ΤτΕ Ξεχνά όμως, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κεδίκογλου να πει ότι η ΤτΕ είναι μία Ανώνυμη Εταιρεία και κυρίως ότι για να μπορέσει η Ελληνική Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει μέρος του κεφαλαίου θα πρέπει να συναινέσουν και να υπογράψουν και οι δανειστές μας. Συνεπώς καμία διαφορά δεν έχει αν ο λογαριασμός θα είναι εδώ ή σε τράπεζα του εξωτερικού.  

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν στη  Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ, πέντε μήνες μετά τις εκλογές, είναι σε όλες τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις πρώτη δύναμη και με διευρυνόμενη την παράσταση νίκης. Όπως λένε με νόημα "εμείς τις εκλογές τις έχουμε ζητήσει και εκτιμούμε ότι δεν θα αργήσουν".