Άναψαν τα αίματα στη Βουλή – Οι συγκρούσεις και η πόλωση

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μετά τη σφοδρή κόντρα μεταξύ του υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη και το Δημήτρη Σταμάτη, σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκαν και οι τοποθετήσεις και άλλων βουλευτών. Με αποτέλεσμα το πολιτικό θερμόμετρο να ανέβει στα ύψη.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν άσκησε αυτά τα δύο χρόνια εποικοδομητική κριτική. Να θυμίσω τις ύβρεις, τις απειλές, την τρομοκρατία, τις κρεμάλες, όταν οι βουλευτές της πλειοψηφίας προσπαθούσαν να κρατήσουν όρθια την πατρίδα;» ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους ευθύς εξαρχής ο κ. Βορίδης, και συνέχισε: «Ομως, ξεχνάτε ότι ο λόγος του μίσους έχει συνέπειες. Ξεχνάτε πόσες φορές φθάσαμε σε συνθήκες απόλυτης αποσταθεροποίησης. Ερωτώ: Είχαμε πολιτικές δολοφονίες; Απαντώ: Ναι. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας οργανώσεων που δρούσαν με τη μορφή πολιτικού κόμματος και τρομοκρατίας της άκρας αριστεράς», εννοώντας τις δολοφονίες Π. Φύσσα και των δύο μελών της Χ.Α., έξω από γραφεία του κόμματός τους, λίγα 24ωρα αργότερα.

«Ο κ. Σαμαράς δεν είναι ο αρχιτέκτονας της θεωρίας των δύο άκρων; Και ποιοι ήταν οι συνομιλητές της εγκληματικής οργάνωσης; Τολμάτε και τα λέτε αυτά εδώ μέσα;» απάντησε άμεσα ο κ. Δραγασάκης. Και συμπλήρωσε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι, στην προσπάθειά της να «αποσταθεροποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αποσταθεροποιεί τη χώρα».

Το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε εκ νέου λίγα λεπτά αργότερα, με αφορμή την επιλογή του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πει ότι «σήμερα αρκεί ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης, καμιά φορά και ένας μέτριος εκδότης, ένας εφοπλιστής, ένας φίλος του πρωθυπουργού, που μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο, και να ακυρωθεί ένας νόμος, να ακυρωθεί ένα πρόστιμο».

Ο κ. Σταμάτης, από τα υπουργικά έδρανα, διέκοψε τον ομιλητή και σε αυστηρό τόνο ζήτησε από τον κ. Δραγασάκη να πει συγκεκριμένα ονόματα, σε ποιους αναφέρεται.

«Τα ονόματα όλα θα τα αποκαλύψει εδώ μέσα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάντε υπομονή», απάντησε ο κ. Δραγασάκης.

«Είναι ή βαριά κατηγορία ή βαριά συκοφαντία. Να αποδείξει ο κ. Δραγασάκης τι είναι από τα δύο. Οι έντιμοι πολιτικοί μιλάνε με ονοματεπώνυμα», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Σταμάτης.

«Αν υπάρξει επιμονή για ονόματα, βεβαίως να το δούμε. Δεν είμαι έτοιμος τώρα», ανταπάντησε ο κ. Δραγασάκης. «Το πότε θα το καθορίσω εγώ. Μέχρι τότε, ελέγξτε όλη τη σειρά των τροπολογιών που ήρθαν με πρωτοβουλία του κ. Μπαλτάκου και μετά ελάτε να ξαναμιλήσουμε», είπε.

«Εσείς πρέπει να αποδείξετε όσα λέτε. Οχι εμείς», έκλεισε τον έντονο διάλογο ο κ. Σταμάτης, μιλώντας και πάλι για συκοφαντία.

Νωρίτερα, με την έναρξη κιόλας της διαδικασίας, η ένταση έκανε την εμφάνισή της, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, εξαιτίας της απουσίας του από την πρώτη ημέρα της συζήτησης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι με αιχμή την πρόσφατη τοποθέτησή του για τις καταθέσεις προέβη σε πράξεις εναντίον του που δείχνουν "το βαθύ αντιδημοκρατικό του πρόσωπο".

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η δήλωσή του αυτή, εξανάγκασε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ότι θα τηρήσει την συμφωνία με την Ευρώπη και ως εκ τούτου αποκαλύφθηκε "η μεγάλη κοροϊδία των παροχών που υπόσχεται" αφού θα τηρήσει και τον προϋπολογισμό.

"Αυτό εγώ το χαιρετίζω" είπε ο βουλευτής της ΝΔ και με σκωπτικό τόνο δήλωσε ότι "χαιρετίζει και τη δημόσια δήλωση του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού "στο Κόκκινο" κ. Αρβανίτη "για την επιτέλους αναγνώριση ότι υπάρχει και απεργία που είναι εκβιασμός".

"Δεν είναι κάθε απεργία εκβιασμός αλλά μία μπορεί να είναι εκβιασμός. Μάθαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρξε τουλάχιστον μία. Αυτή που έγινε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι βέβαιος ότι είναι σύμπτωση ότι η πρώτη απεργία που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε ότι είναι εκβιασμός δεν το κατάλαβε επειδή είναι εναντίον του. Αδυνατώ να πιστέψω ότι ήταν αυτά τα κίνητρα. Είμαι βέβαιος ότι το κατάλαβε αντικειμενικά" είπε. Επιπλέον είπε πως θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να έβλεπε κανείς τι θα έκανε ο κ. Αρβανίτης και ο ΣΥΡΙΖΑ αν είχε το λοκ άουτ στα χέρια του.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ανερμάτιστη στρατηγική αφού ο κ. Δραγασάκης που μίλησε για "ρήτρα ανάπτυξης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους" να λέει τώρα "δεν έχουμε αυταπάτες αυτά δεν θα γίνουν αμέσως".

"'Άρα από τα πέντε πρώτα μέτρα ήδη παρέδωσαν στις καλένδες το πρώτο με αποτέλεσμα να μην γίνουν και τα επόμενα τέσσερα" είπε.

Αθανασίου: "Ανεύθυνες και ψευδείς οι κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ"

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για θεσμικά τερτίπια και ότι μπροστά στη δίψα της εξουσίας ωραιοποιεί και υπόσχεται τα πάντα.

"Η ουσία είναι ότι εδώ δεν βρισκόμαστε για να τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Η δουλειά της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και να δίνει λύσεις και αυτό κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά", τόνισε ο κ. Αθανασίου
Στη συνέχεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης, χαρακτήρισε ανεύθυνες και απολύτως ψευδείς τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση εκτελεί τις εντολές της Τρόικα και δεν διαπραγματεύεται, φέρνοντας μεταξύ άλλων ως παράδειγμα τις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια με τις οποίες όπως υποστήριξε, "προσπαθούμε να προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες".

Ο κ. Αθανασίου, έκανε λόγο για ανεύθυνες και εύκολες μεγαλοστομίες της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι, "πολλοί θυμήθηκαν το παρελθόν της καταστροφολογίας", προσθέτοντας ότι "μέρος της μπλέκει στο πολιτικό της παιχνίδι και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας παίζοντας έτσι με τους θεσμούς".
Χαρακτήρισε δε, ως "μέγιστο ατόπημα" και "ανήκουστη", τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει, όπως είπε, ότι ναι, υπάρχουν πρόσωπα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν κερδίσει στις εκλογές, αλλιώς θα σύρεται η χώρα.

Και ο υπουργός Δικαιοσύνης συνέχισε λέγοντας:

"Η χώρα δεν χρειάζεται μια κυβέρνηση που έχει μόνο πολιτική συνθηματολογία και που μόλις το έτος 2014 ανακάλυψε ότι δεν ζούμε μόνοι μας στον κόσμο ενώ η ρητορική της ταιριάζει στην δεκαετία του ΄80".

Γρηγοράκος: "Η έξοδος απ' την κρίση είναι εφικτός και ρεαλιστικός στόχος"

Ο αναπληρωτήςς υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος σημείωσε ότι "η έξοδος απ' την κρίση είναι εφικτός και ρεαλιστικός στόχος. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και προφανώς συνεννόηση. Το λάθος που διέπραξε το ΠΑΣΟΚ το 2009, στη συνέχεια το πλήρωσε πολύ ακριβά. Ευελπιστώ πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα δει το δάσος και όχι το δέντρο".

Ο κ. Γρηγοράκος, διαβεβαίωσε πως η χρηματοδότηση των νοσοκομείων για το επόμενο έτος είναι επαρκής, και πως δεν πρόκειται να χρειαστούν πρόσθετη χρηματοδότηση όπως πέρσι.

"Ολοκληρώσαμε πολλές δίκαιες μετατάξεις και μεταθέσεις νοσηλευτών και γιατρών, που έγιναν επιταγή λόγω των μνημονιακών συνθηκών. Είδαμε με ανθρωπιά τις μετακινήσεις αυτές - δεν το καταφέραμε 100%, αλλά προσπαθήσαμε. Φέραμε δύο σχέδια νόμου, ένα καινούργιο πολυνομοσχέδιο που λύνει πρακτικά προβλήματα που δυσκόλευαν τους ασθενείς" ανέφερε ο κος Γρηγοράκος.

"Το τελευταίο διάστημα, κάναμε αρκετά σημαντικό έργο στο υπουργείο. Δεν διεκδικούμε ότι αλλάξαμε εκ βάθρων το σύστημα - αλλά κάναμε συγκεκριμένα βήματα για να λύσουμε προβλήματα. Προσπάθησα ως γιατρός να κάνω το καλύτερο" ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Δείτε LIVE τη συνεδρίαση